那些年你跟過的補習老師

904 回覆
433 Like 26 Dislike
唔記得邊個上堂叫啲學生唔好用螢光筆
因為成本書都係重點
真 佢教d框架對學生諗野同考試真係有用
同幾個中學同學一齊補佢,其中2個坐最前係到掛住玩俾佢屌
我最深刻嘅金句係講wave
「波大窿細,好好靠法」之類
好撚鹹濕又易記
試過入場揾位(銅鑼灣現代4房玻璃互望), 比佢點相話前面有位上黎坐
之後上堂狂炒notes, 無啦啦問我野但我跟唔上唔識答, 好柒
中 Arthur Kho
英 P Chan
數 Wilson Liu
Econ Daniel Yu
Bio Simon
Chem Alan Cheng

Cliff Yeung

成日講考評局班契弟d鳩野 好過癮
成日教教下書講其他野扯到勁遠番唔到黎
開口埋口叫人冚家飲蒙牛
唯一唔好就係脾氣幾大
鬧起人上黎唔係講笑
佢個種謀學生錢財個樣真係出哂黎
有d formula 係上某個 topic 既course先教你入
上堂笑笑口 好似笑9你d學生咁都比錢上
而家諗返都覺得自己傻豬
小川阿佐美
中文:蕭源CE、Arthur Kho AL
英文:June Leung AL
A math: Wilson Chan CE
Pure math: Koopa Koo AL
Phy: Ken Chan CE+AL

蕭源成日搞啲爛gag,係真係尷尬嗰隻
不過佢教嘅作文思路係ok幫到

Arthur係有料嘅但寫字慢點補都冇用

June Leung真係幫到啲本身英文差嘅人打底,補佢之前我連一句只能有一個動詞都唔知,冇佢UE可能得E/F

Wilson Chan極品垃圾,唔明點解當初補左佢成個F.5

Koopa Koo真心屈機,啲神技真係用得著,Pure 份卷more than A

Ken chan純粹幾enjoy上佢嘅堂,本身唔使補佢都會A

然後AL 電腦應用(AS)好似補過個靚女但已經唔記得佢叫咩名(好似ingrid),補佢純粹因為靚女
Ken Chan 中文全名 陳次感
我答到但一路抄一路答好辛苦
抵前面排人讀醫 真心叻
HL Tam上堂成日撚到把聲好作狀,勁多video class
係每堂都video class
成日以為佢係gay佬 把聲
我將我呢條廢柴扯到上去拎A
文化卷考之前個日溫左2粒鐘就覺得沒嘢好溫
直接去打三國無雙
第二日打開份卷,極速秒完。最後A左

派成績表個日,比日校個老師串
你平時堂堂訓教,又唔似A到的人喎
佢啲神技係俾啲本身唔差嘅人用,我用過straight A喎
忟d喎
佢咁勁點會抖嗰份濕尻糧

佢有講過話係歐洲研發車
數學david chiu, 好撚多女一齊上堂
不求與人相比 但求睇人點死
中文: 蕭源 YYLAM
ENG: Antonia
Maths: Dick Hui Wilson Liu
LS: Costa
只補過英文

英皇Alex Chan
Richard Eng

以前唔覺 早幾年有個hehe fd like左Alex FB
望番d相有浸hehe味
義工都係咁做
有咁高咩原來 以為佢只係肥先大份
藍色的紙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞