人中之龍7外傳 英雄無名&人中之龍8體驗版 討論區(3)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
桐生: 落CLUB 洗少少錢同女女傾下計就可以去「眼前一黑」
春日: 係咁以係路邊花盤種啲花就可以P5式修羅場
有句對白好型
一啲都唔毒
開頭其他公關小姐見佢咁有錢
已經想黐身黐勢
開聲話做情婦
只不過佢好執着放唔低夢奶
夢奶亦都對佢冇愛情
同埋佢好憎人睇唔起自己係暴發戶
所以部署改名換姓
玩政治手腕
成為有頭有面嘅政治家
世家大族,豪門貴族
做咗政治家之後
佢都有好多女fans
又有個女助手跟出跟入
邊度毒
佢最介意自己身體殘障, 同埋係只有錢既黑道之子
所以第一件事去美國換肺醫好個身體
然後買左青木遼呢個新身份,唔再做荒川真斗
但講到尾美國換肺唔係老豆既錢根本做唔到
然後做左青木遼之後靠神室町3K作戰上位, 都係靠黑道背景
呢個人物真係寫得幾好
佢好介意最想擺脫既野, 睇落好似擺脫左有權有勢
其實由頭到尾都無擺脫過
主角威能無計
一馬真係靚仔有型高大威猛
一番就係女人鍾意嘅平易近人
兩個都有少主從前缺乏嘅人格魅力
不過少主做咗青木之後
好有理想抱負嘅形象
喺劇情片都見到唔少女人崇拜佢
堀之內係咪去到俾人拉嗰下都仲未知青木遼係邊個
當年2016年出6時或者名越已經本身決定咗6代就係一馬哥最終傳
但佢唔知道嘅係原來6一出嚟無論系統上同故事情節都劣評得好誇張
到7代出果時佢一嘢就改咗個玩法去RPG,令到好多舊玩家(包括曾經嘅我)都無辦法接受
但其實7代雖然變咗RPG係無咗過往動作按鍵果種打擊自由感,其實佢都有一定難度甚至需要思考每一步點去對戰,唔可以太過亂嚟屈水。 呢點真係要認真玩過先會知
7代劇情開頭係有少許趕走舊玩家嘅係一番初期太中二病,但中段開始d內容慢慢緊張到最後其實真係唔錯

7代嘅出現,令一部分舊玩家拋棄,但同時引入更多新玩家加入。故事上比6合理更多。 再加上近排出嘅外傳去補返一馬哥點解會喺7代無啦啦走返出嚟更有超強TG式嘅ending去開人中8嘅故事

所以7代真係再次救返呢個IP. 無可否認。 再重覆講,當日我係唔可以未玩先審隻game, 玩法改變係當日令我感到好失望同憤怒。 但認真玩過後,7係有佢一定嘅魅力同世代交替嘅開始。

真心,如果仲有舊老玩家好嫌惡7代
試下open mind玩清楚隻遊戲先,我曾經都屌到隻game同好多連登巴絲開戰去嘈7代
但正如其他人所講,玩哂隻game先。 無呃你的
Absolutely 比6代好幾萬倍
7代係唔錯
春日做新主角都ok
但話佢係桐生接班人就唔ok
一來根本唔同type
二來一啲傳承feel都冇

可能第8集先會講
公道既, 如果以RPG既標準去睇7, 佢未合格
但"唔合格"同"唔好玩", 有時唔係好掛勾
個系統的確唔完善, 但調轉講佢發揮到人中先做到出來既特點
尤其一加埋人中先做得出既好多on9招, 成件事易入口左好多

我算係異類, 7變rpg其實我唔係好大反應
因為人中對我來講, 好耐之前我已經唔當佢係game, 而係互動式日劇
只要個故事寫得好, 玩法我可以好將就
(做個唔對稱既類比: Nier俾人捧做神作, 應該得少過10%係因為gameplay)
而事實上, 7個故事以起源故事來講, 唔計D砂石, 合格有突
起碼單講我最睇重既人物描寫, 我覺得佢完勝5/6
尤其樓上講青木遼, 成條人物曲線係圓得好靚

8我無論如何都會買來玩
佢連狹山同古木都搬番出來, 成件事完全係end game avenger assemble feel
而家只係希望佢唔好好似6咁玩野
7同7外傳
桐生講咗幾次
佢冇資格講傳承邊個
春日唔係佢接班人
但佢相信一番將來會成為另一個傳說人物
第八集預告片
都係話自己代表過去,一番代表未來

7個劇本其實好難寫
要重新設計
解釋新遊戲系統玩法
新主角
一班新主角朋友
一班新反派

設計新角色就好容易同舊角色比下去

然後又要串連到舊主角同佢嘅舊朋友
諗辦法點樣補救第六集之後嘅劇情
解釋第六集的角色嘅後續
桐生咁講姐
但其他人都當左佢係接班人
除左善良良之外根本冇忽似
第七集角色描寫勁屈機
一集就將紗榮子成為系列其中一個人氣女主角
個劇情可以令大家接受Final Boss第一次唔係打交高手唔係肌肉刺青佬
抽離D講
換個"有資格", 似桐生既接班人
之後照住佢既人物個性去寫故事既話
最後就會變到同桐生先生既人生路出奇地類同

咁即係, 唔該各位玩家玩多一次1-6代
咁搵鬼買咩

以故事發展個角度
搵一個完全同桐生唔同既人做主角
之後既故事會易寫好多
我反而想知佢咩病
點解半身不遂,換肺可以行得返
唔係半身不遂 係唔夠氣行路
每集人中都當係見返d老朋友
都唔係 天童就係因為描寫時間唔夠就奇奇怪怪 嚴格佢先係final boss 但故事感覺唔到有咩勁 枉佢刺青係蒼龍
佢ge唯一作用就係比一番成為真正ge龍 因為唔可能打贏桐生
套用某電影對白
"你唔當佢係final boss, 個觀感就會fit哂"

唔係夾硬來
因為7既final boss我不嬲覺得應該係青木
有啲似0
三個若頭輔助
頭兩個好多情節
久賴阿波野,澤城石尾田
第一個最多內心戲
久瀨澤城
第三個描寫比較少
擺咗喺壓軸出場
有殺手
老鬼,鏡人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞