【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(5)

1001 回覆
125 Like 4 Dislike
咪就係
火車頭
楓葉就唔同講法
蓮舫
歸化日本個陣,法務局會要求你退出哂所有現有國籍
例如我就退左bno同中國香港國籍

要po一張同時有3本護照既相,
好簡單架咋

因為你退出bno同中國籍個陣本護照係會剪角還返俾你

另外亦有人隱瞞自己擁有bno去歸化日本,最後同時擁有bno+日本護照
不過中國國籍都係要退出,俾日本政府發現有bno會有咩後果就唔清楚

至於蓮舫,佢係一出世就擁有中華民國台灣國籍+日本國籍
而佢做國會議員先會有咁既爭議

一路以黎日本對於呢類一出世就有多重國籍既人係唔會有任何措施去搞佢地,容許呢類人繼續多重國籍

有唔少日本人去美國生仔,一出世日美雙國籍可以維持一世
佢有香港+bno+日本護照
有兩個可能性

1.香港護照+bno已失效剪角,只有日本護照有效
2.佢向日本政府隱瞞左bno,所以bno+日本護照有效

加入日本國籍個陣點都要退一個國籍

po張相出黎有幾難,拎返d剪角護照出黎咪得
甚至借人護照都仲得啦

我夠可以咁樣po相出黎啦,唔打開個人資料頁同埋check有冇剪角的話,

個幾本護照係唔係全部屬於你本人
係唔係全部都有效

得張相鬼知咩
仲外仲要提一提

https://www.youtube.com/watch?v=Og3eXSy39dc

日本政府已經開始去搞個d雙重國籍既人

一出生就雙國籍係容許範圍內
不過擁有日本國籍後自己去拎其他國籍既人如果一查到,就會嚴厲處罰

例如呢條友就係日本人去拎美國護照然後一直隱瞞,結果俾人發現仲要打官司
因為更新日本護照個陣要申報自己有冇其他國籍,佢一定要講大話填假文件先可以拎到日本護照

但都係個句,因為出生而擁有雙國籍既人不在此限,可以一直keep住
有冇日本工求職網推介
以前save開幾個網依家睇唔係死左就得好少工
定係大家搵開agent
都係求其睇linkedin, doda, mid-tenshoku咋
唔會啦
識幾多喺日本accenture 都撈得唔錯
有舊同事由big4 Japan跳入Accenture Japan
都有識香港人第二新卒5年升到Manager

唔知你會唔會有更好選擇
但至少Accenture 一定唔會係差
喺Accenture 做咩先btw?
Strategic consulting?
姐係做啲PMI system integration?
買急凍海產
研究緊高材簽
70分 3年可申請永住
但如果我34歲申請高材簽 3年後37歲
咁我年齡嘅分係拎5分定10分?

同埋工作經驗所謂相關 係點相關法
Eg 我銀行做過fo同bo 唔同role嘅位
咁我過到日本搵fintech嘅工
會唔會因為之前bk唔係it工又唔計我?
3年前3年後
兩個時間點計 都要過70分
諗唔到買乜樂天travel都可以用quota
買米囉 實食到
哩d詳細嘅資訊可以係邊搵到?
日本網頁也可
https://www.moj.go.jp/isa/applications/procedures/nyuukokukanri07_00134.html

永住許可申請の時点においてポイント計算を行った場合に70点以上を有しているが、「高度人材外国人」として「高度専門職」又は「特定活動」の在留資格で在留していない方で、永住許可申請の3年前の時点でポイント計算を行った場合に、70点以上を有している方
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞