【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(5)

705 回覆
90 Like 2 Dislike
有埋新功能咁方便都無人開po
係要我呢個cdrom出手
中學係大埔讀?
日本it9年収咩range?做inhouse/vendor?
融入社會最大隔閡/困難係咩?
邊個推爆po唔開新post
竟然開到5
其實討論緊啲乜
係咪仲係講緊搵IT 工
之前有追開,見到有8成都係講呢樣

我發現兒登真係呢方面無乜noise
明明條件唔算難
係咪因為大部份唔識日文關係
因為唔識日文真係好難有IT工以外既方法嚟到日本
就算做IT最後咪都要學日文去生活
咁都係拎到在留資格之後先至要諗既問題
首先要有公司肯幫你寫理由書
應該係少人上嚟share 資訊啫
最起碼都要識啲基本日文
唔係落街買野 / 去銀行搞手續都成問題
但如果去到先發現克服唔倒呢個語言障礙
未必會享受喺日本生活
唔識人哋國家嘅語言就要去人哋嘅國家生活
同自己口中最憎嘅蝗蟲有咩分別?
lm
想問一下,呢度有冇ching喺富士soft做緊?
想知入面好唔好做

小弟依家in緊富士soft第二新卒,金融部門open position
同時手頭上有個中型SIer SE年收400萬(包35hrs 残業,50萬賞与),4月入社嘅offer
但中型SIer個offer下星期一就要覆

依家諗緊直接要左中型SIer個offer一了百了好,定係turn down佢,搏下富士soft算,話曬都係大手SIer

小弟google完,見兩邊人工其實差唔多,所以想知呢啲大手入邊chur唔chur

小弟background:
香港一年經,N2,人在日本,visa揸緊j find(特定活動),toeic 835
想請教: 我依定係英國, 諗住儲下錢係到讀返個IT學位, 拎到英國passport後想移居日本渡餘生, 咁我係咪要讀日本語學校一年 + 做野四年可以拎到居留權?
永住要10年,入藉先係5年,入藉要放棄英國passport
唔入藉日本但想有居留同工作權可以點做?
有offer就袋住先
如果高度人材夠分,可以1年或者3年拎永住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞