【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(5)

812 回覆
98 Like 2 Dislike
師兄,我都有諗過先搞經營管理,再加人工即申請高度人才攞永居。但如果我咁高薪,間公司使唔使營業額好勁先 justify 到我呢個冗員? 😂

問過幾個 agent 都答我唔到

我本身有幾間gym 喺香港,諗住搞間trading company 喺日本買貨返香港賣。先謝🙇🏻‍♂️
1. 用 J-Find去日本
2. 喺當地搵工
3. 同公司申請J-Find簽證轉工作簽證(5年後申請pr)/高度人才簽證(1/3年申請pr)

係咪即係咁同埋新卒工容唔容易搵(社科grad)
佢之前應左話護照過期,跟住delete咗,可能知道唔應該。

因為護照過期唔等於放棄國籍, 有啲國家甚至可以終生國籍, passport過期只係唔可以用作出入境作用。
係, 好多人都問, 但佢都唔回應, 應該係有d 野
我睇佢話以前好似移民過加拿大, 咁我諗佢本身係有加拿大國籍, 用加拿大護照入境日本, 然後攞日本身份之前一直都係使用加拿大passport。去到拎日本護照就放棄加拿大passport同國籍。咁變咗日本就「唔知」佢有其他國籍。

但個問題係
日本宣誓放棄其他國籍時, 會trace back嘅年份係幾多? 如果trace到成世咁就唔合理。因為佢聲稱自己喺香港出世, 去到中途先去加拿大, 即係日本查佢出世嘅時候, 點都會知道佢有香港身份。(斷估出世紙呢啲點都要check掛)咁理論上申請日本國籍嘅時候都要證明自己放棄香港身份,但佢passport完整無缺冇剪角, 而佢自己又話係單純過期。

所以我哋可以得出以下假設
1:日本check record 只會check你係日本境內出入紀錄使用過嘅passport
2:日本隻眼開隻眼閉, 過期護照都當放棄國籍

以上都係純個人推測
差唔多,但普通working visa係要10年先符合資格申請永住
5年係歸化(入籍)

而且申請永住要持有中長期在留期限嘅簽證先得(3年以上嘅working visa, 高度人才不在此限)

如果你個working visa得1年就大機會唔批永住

搵工個d就唔清楚,我估非專科嘅工作應該有Ugrad就可以? 你可以上下d求職網咩要求囉
除非佢只係有楓葉卡,個陣冇入到籍
然後去日本個陣只係用特區搞申請,所以唔知佢有BNO
係, 不過佢到底係咪真係放棄咗特區香港身份就真係無從判斷, 佢自己親口承認過只係過期, passport 又貌似冇剪角,又hide/del comments等等...奇奇怪怪
換特區passport淨係剪個簿底(有晶片), 簿面唔剪
冇錯, 如果咁兒戲, 過期就pass 到, 咁全世界去日本坐夠時間等其他passport過曬期, 再入籍, 之後再renew 自己原本所有passport咪可以多重國籍?
咁就香港嘅身份就真係無從判斷
咦唔係喎, 佢之前講過話自己係biometric passport, 即係佢一定係舊passport。註銷右下角一定係要剪咗?
oh sor 糾正番,係non-biometric. 當我冇講過🤣
真丫唔知咩居心
哂CV咩
要哂淨係哂日本passport都夠做
真🤣尤其係明知日本唔容許多重國籍, 就偏偏要show咁多passports, 一望上去好似挑機咁
Thank you加藤兄,咁可能日本讀master加20分,畢業之後搵份工行高度人才穩陣啲
經營管理又點做高度人材 你想人點答
入籍時如果你只申報自己有特區護照 唔申報有bno 又冇用過bno出入境既話
Sad but true 日本政府係查唔到你有bno
佢知你係香港人 只會問你有冇bno 你答冇既話
已經唔會要求你提出不持有bno既證明

又要入籍又唔守規矩
玩壞左只會難為後面要申請既人
俾你拎多本bno 又有咩特別
除咗突顯你既不守法 人品有問題
多本bno又會多幾多優勢

就算歸化後先查到有多重國籍 日本亦只會要求你有放棄其他國籍既意願
本人只要表示我在努力嘗試放棄他國國籍 日本政府就乜都做唔到
現實就係咁無解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞