【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(5)

705 回覆
90 Like 2 Dislike
WORKING VISA
掉2億円買樓收租
搵工之後拎永住權
想甩左個支那香港passport佢點解唔拎日本passport
你拎左英國passport,個支那香港passport唔會自動甩左
俾唔俾你甩都係一個問題
另外唔想住英國點解又要拎英國passport

另外答返你問題,你要拎既所謂 日本居留權 應該係日本永住權
日本語學校一年 + 做野四年,拎唔到
永住權要住夠日本10年

但係日本語學校一年 + 做野四年 加入日本國籍 可以

好多國家移民都係先拎永住權,再加入國籍

但日本係兩件事分開,

我係甩左支那香港passport,加入左日本國籍,

但我並之前一直都冇資格申請日本永住權,
當然以後亦唔會申請到因為我已經國籍係日本
其實佢拎左BC之後入紙申請放棄中國國籍咪得囉,淨低嘅係佢想要日本永住嘅問題
位ching想係日本渡過餘生我絕對覺得冇乜問題
但係位ching同時間想拎英國passport
姐係想拎英國passport住日本.
唔想拎香港passport住日本.
拎邊本passport住日本既影響真係有咁大咩.
唔通怕俾人問你揸邊本passport?
定係唔鐘意俾人標籤做中國人?
係既話咪黎左日本之後努力融入日本.令其他人睇唔出你係外國人
否則黃皮膚既你就算揸英國passport都係唔會俾日本人認為你係英國人.
只會認為你都係日本以外既亞洲人

如果係想係日本渡過餘生.姐係已經想一世人想係日本生活
無論永住又好.入籍又好.定係長期拎就労visa又好
咁個人黎到日本先至係最重要事項
跟位ching咁講.佢想讀番個it學位.
咁咪諗方法黎左日本先.
語言學校又好.其他方法又好.讀完語言學校一樣可以繼續進修it.
讀語言學校又同時可以番pt賺錢.對佢目標冇影響.
拎英國passport對佢黎日本呢d事係我認知當中並沒有任何幫助或優勢
(除非有我唔知.咁我就會去衝量下本英國passport係唔係值得拎)
否則有必要專登拎本新passport先再黎日本嗎?
多本passport等於多個保險,我理解佢嘅諗法
日本永住權可以因為犯罪而become revocable,而就算係入籍亦起碼要等5年,亦唔擔保一定得
如果因為任何意料之外嘅事情,引致無辦法留低係日本,想有返個second choice嘅passport旁身係人之常情
呢d嘢並唔係一句‘努力融入日本’就可以完全撇除腦外嘅現實層面考慮嚟
你不如話驚南海大地震或者富士山火山爆發啦
你話想有條後路,OK
但5年入藉點都短過10年永住囉永住都唔擔保一定得
你鐘意咪等,10年後再上黎問
人地可能行高度人才,1年就有永住呢
我唯一CONCERN係遺產稅
但無論你入藉又好,永住又好,簽證又好
遺產稅點都走唔甩
3600萬基礎免稅喎...
可能我屋企窮.
香港一層樓都過咗啦
都話連登多父幹
利申無樓
上個post有巴打表示香港有一兩層樓,表示擔心入籍之後賣樓要交稅
如果係佢名義+住夠1年
持有海外物業都應該要交稅,唔關佢入唔入藉事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞