【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(5)

791 回覆
94 Like 2 Dislike
所以我都唔明佢個未出發已經夠分係點計出嚟
有夢最美
可能佢睇漏左高度人材簽証係for work 姐
無master 唔計年收 點計到夠分
除非佢三大PhD, 係自己公司打工,咁就好似夠分
點解呢個香港人可以入籍日本同時多重國籍
剪角係剪背面個頁
平舖出黎睇唔到係咪失效護照

仲有可能係屋企人既passport
亦有可能係出世就雙/仨國籍
好奇一問
護照過期或被剪角應該也不代表失去國籍?
只是出入境受限制
上網見好似要放棄國籍要向入境處申請
交還passport

以下係入境處申請取消國籍資料:
如果申請獲批准,申請人將獲發退出中國國籍證書。當退出中國國籍後,申請人不再是中國公民,而所持有中國護照、香港特區護照或加入中國國籍證書(如有者)都必須交回註銷。
註銷實際係剪角還返俾你
我退國籍就係咁
原來係咁
計錯咁應該要用留學簽證/wh過嚟先
以為夠分就可以直接過嚟,Thanks

U grad過嚟留學嘅話係咪主要都係嚟讀語言學校同專門學校?嚟讀master/考eju讀多次大學係咪非主流
淨係以我自己識嘅人
語言學校:考eju再讀degree:讀master 嘅比率大概係 5:3:2
有degree可以用J-find過嚟
應該方便過wh可以睇睇
原來而家有啲咁方便嘅嘢
真係令人羨慕
【搶人材】日本推出 「未来創造人材簽證 J-Find Visa」
https://lih.kg/3375141

參考下J-find
但我覺得冇日文底就直接用J-find過去會蝕左,除非係搵d唔洗用日文嘅工
咪當延長咗嘅wh 有兩年做乜都得
如果以搵工為目的,用J-find去讀語言學校好似有d浪費咁解
J-find做咗一兩年嘢係咪就可以行高度人才簽證申請永居驚做完兩年嘢俾人趕返返香港,日本係咪都易搵工?
搞清楚一樣野先
J-Find係For你過去日本搵工用嘅visa(兩年內)
你搵到工,個visa就轉返去working visa (or高度人材如果你夠資格)

如果你係FG ,又冇相關工作經驗,應該只可以Apply 新卒

高度人材(1/3年)行完就可以申請永住 (參考其他ching,要差唔多1年完成申請)

Thats why 日本點解要搞個J-find出嚟,就係俾外國人去當地搵工,了解就業市場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞