【罕有移民】兩年前成功入籍日本 【你問我答】(5)

769 回覆
93 Like 2 Dislike
我到埗未夠三星期就開到,直踩過去開,第一次個阿姐過未夠6個月唔開得,同佢講我要出糧,佢叫攞就職證明。
第二日攞左去另一個靚女睇都無睇,攞左張在留卡入去問經理,出黎就幫我用Apps 開。再多一日就開通。
開通左幾日後卡都未收連Credit 都俾埋我,但得10萬円
跟手上網申請埋ETC
我都係一到步就開OLIVE 但係credit mode比人reject左
然後無得就咁申請開通credit mode好似要cut card再發 好麻煩
依家洗錢用哂debit mode 無得儲分
諗緊好唔好求其開張樂天卡算
解約
Debit on9野
寧願用乜pay物pay
樂天理論上最易過
olive張debit/credit card同saving係一體
cut左連款都提唔到
啱啱開始用,應該唔係好多?
錢唔太多都唔難搞
拎晒現金出黎or入d落paypay
開番個正常銀行用住先 樂天三井ゆうちょ乜都得
再申請個大路信用卡
ゆうちょ本身有
olive同三井唔係同一樣野? 我入去全部sell我開olive
主要係想開個三大
三井住友銀行 三井住友カード 
兩間公司黎
Olive係三井住友銀行
三井住友カードNL 係 三井住友カード
你去銀行搞緊係推你用佢哋自己既野
咁用olive唔碌卡 當saving 再 開張三井住友card可唔可以併用到
可以
咁既話直接申請NL
不過穩定左之後俾我我會cut olive
多一樣野 多一份被盜風險
我習慣將呢啲最小化

Cut olive既話會寄番張cash card(提款咭)俾你
最近開始入油
有冇邊張卡入油抵屌
或者有方法最化算?(油站pre-paid卡之類)
コストコ一択
如果附近有既話
冇就邊間方便去邊間
コストコ・ガスステーションの平均ガソリン料金は、全国のガソリンスタンドの平均ガソリン料金よりもレギュラーで18円、ハイオクで17.9円、軽油で27.6円も安いことが分かりました。

當你一次入20L 一個月2次 一個月慳720円
一年慳接近1萬都仲未計ポイント
如果會係店內買埋野就申請會員黑卡+orico信用卡
淨係入油就會員白卡+orico信用卡

感謝感謝
點解呢個POST可以長期有1-2個人負評
BOT黎定真係咁得閒

共產黨萬歲
宜家做緊研究生備考緊master
但以防萬一都留意緊就業方法
唔係新卒係唔係好難搵工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞