[本地足球] 2023/24 港超聯、亞冠及香港隊討論區 (109)

1001 回覆
5 Like 1 Dislike
藍衫劉松偉?
傑志接連在「高級組銀牌」、「賽馬會菁英盃」擊敗強敵理文,各項賽事錄得5場不敗走勢,主教練金東進(Kim)認為球隊開始重上軌道,但面對由楊正光帶領的南區,絕對不可輕敵:「我同『光Sir』上季喺傑志青年軍合作,佢係一名好有能力嘅教練,相當期待今次交手。南區攻力強,死球有一定威脅,防守要留心。」陣容方面,Kim指新兵迪美路夫完成註冊,加上已隨球隊訓練數周,狀態理想,今場有望先列後備,惟艾里奧受輕傷,連同累積5黃的基爾頓,或只能作壁上觀。

門將保羅今季各項賽事已錄得4場不失球,他透露肩傷已沒有大礙,今場可望復出
,盼球隊能夠延續勇態,擊敗南區全取3分:「季初有新中後場球員加盟,防守需要時間磨合,令到表現唔太穩定,絕對係正常,但依家球隊愈踢愈好, 今場希望再次零封對手。」

冠忠南區上場在「賽馬會菁英盃」擊敗深水埗重返勝軌,是役轉戰聯賽硬撼傑志,主教練楊正光認為「藍鳥」陣容深度充足,相信不會因費蘭度等幾名球員,日前代表港隊作戰而有所影響,指今場務必做好防守:「傑志最近兩場表現去番應有水準,所以球員要更加集中去守波,因為被傑志領先就好難踢。」好消息是兩名「藍鳥」借將趙聡悟、陳傲軒能夠倒戈,面球隊目前亦未有傷停問題,勢能以最強陣容應戰。

中場佐佐木周則強調,雖然傑志實力強大,但有信心球隊能取分而回:「無論對手有幾勁,我哋都唔會怯,會努力保持侵略性,挑戰佢哋,而且我間中都有睇傑志啲比賽,我覺得兩隊差距唔係咁大,有機會搶到分甚至贏波。」

傑志 4-3-3

門將:86.保羅
後衞:15.羅拔圖 18.周緣德 26.羅素 2.羅梓駿
中場:16.陳俊樂 4.查理史葛 17.米基爾
前鋒:90.祖連奴 89.恩查 8.伊高沙托尼

冠忠南區 4-3-3

門將:25.伍瑋謙
後衞:8.李嘉耀 4.川瀨浩太 5.古安奴 16.翟廷峯
中場:11.佐佐木周 6.基斯 24.鞠盈智
前鋒:18.艾華 7.史提芬彭利拿 28.陳傲軒

港超聯 傑志冠忠南區挑燈夜戰
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/sport/20231123/bkn-20231123213126578-1123_00882_001.html
幾時公佈柏金離隊
香港其實都多膠人
元洋
強哥呢
體藝美斯同Sogo都可以出算唔算for the good of hong kong
當年借黃威去U23,對東方都唔比出
今場同大家一齊睇波嘅係「嘉諾Sir」郭嘉諾,同埋「蘇雞」蘇肇朗
屌你阿煜係咪俾金東進肢解咗去煲湯,又唔見人
當年朱偉均係冇得反戈東方
平日
無名家?
成家人都係令

仲要好波

屈撚到
間屋好光,睇相都殘眼
人都好
國際賽入波唔慶祝真係好少有
入到下圈已經確保馬拉有得踢下屆亞洲盃
https://www.instagram.com/p/Cz_gK_wScr8/?igshid=MzRlODBiNWFlZA==
I JUST LOVE ATTACKING FOOTBALL❤️‍🔥
Hongkongers🇭🇰
Thank you for being awesome💪🏼🔥
有人腳都要用得好嘅
曼聯同曼城一樣有錢洗
兩個分別幾大
佢走無問題
佢祖國招手
而垃圾足總又唔續約

但d垃圾勝利球迷咁對佢就唔太應該
佢又唔係冇成績

個時最好笑有人話佢唔識教港隊打傳控打地面
我當時已經上黎講過呢d唔係國家隊教練職責
國家隊計埋每幾個月先練得幾日波
可以練到d咩
技術/傳控呢d係要由聯賽以至青訓慢慢練出黎

好似雲加咁去到後期日日比人叫out都心灰意冷

而家睇返kim教馬拉
更加覺得佢當時只係因材施教 多過唔識教
結果kim走左3年先搵到另一個岩香港嘅教練

白咖哩去到日乙同中甲都敗走
芬蘭佬返返歐洲又係變返笑話
撈鬆偉剪爛左身份證話永不回來
客隊拎波噓佢地會唔會犯各安
造波能力唔夠
踢唔到從後場build up 上去

去流浪頂基藍馬個位就啱
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞