[清新花香版萬毒心經!!]港漫綜合討論區 28

983 回覆
2 Like 3 Dislike
條數唔係咁計
佢地收7成錢, 25蚊收17.5, 書數我當真係7000先
17.5 * 7000 * 4 = $490,000

49萬一個月run一間公司
聽流定堅條YouTube channal ,聽到馬蛇啲孤寒事跡,真係笑爆咀

原文網址: 港漫《海虎》開啟動漫化步伐 預告片流出海虎大戰天道 | 香港01
https://www.hk01.com/article/966279?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
今朝一早買唔到蛇貓門,唔知發行遲咗定咩事,簡報要夜晚收工出
收皮了
https://www.facebook.com/share/s59BAM3TeECfXAgj/?mibextid=QRhQuG

下年1至3月間出科幻新作大聖未來,科幻孫悟空
又孫悟空,好悶呀
幾廿年都係孫悟空
大陸有市場嘛

有要市場但又果個市場識既
孫悟空係其中之一
無左龍少 仲有人畫到科幻野咩
悟空打關羽
咁不如畫𨶹公大戰外星人漫畫版好啲

嚇到我
到底睇緊啲乜
49萬而家夠唔夠?
RUN度間公司?賺?
條友真係口水堅,講左半個鐘都講唔到半期中華英雄
夠唔夠我就唔識答, 畢竟太多支出唔肯定, 以下鳩計, D數係鳩估
彬強 $50,000
昌哥峰哥光明 $30,000@
書後面數到11個人名, 當$20,000@ (應該唔洗咁貴, 例如阿傑多做封面應該無2萬, 張立仁做彩稿都應該無, 計多唔計少)
租金燈油火蠟$50,000
印刷費$2.5*7000*4 = $70,000

$50,000 + $90,000 + $220,000 + $50,000 + $70,000 = $480,000

我覺得我人工數有計多無計少, 其他數唔敢講, 所以單講出書係有數得計, 然後就係睇要俾幾多文傳。

總括黎講7000書唔會無得做, 公司帳面賺唔多, 老細自己都出到自己份糧先
版權費呢 每個月分到咁盡點交條數
我有講版權嫁,因為每個月條數我認為係講大左,所以賺嘅應該係多D,夠唔夠俾版權就唔知了。
有傳過頭個2,000本書係文傳,但咁計即係$140,000一個月,我唔太信今日仲可以收呢個數。
太多不確定野,所以我劈頭都話條數鳩計😂😂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞