300日浪遊到南極,直到世界盡頭(V)

170 回覆
196 Like 3 Dislike

年前某日,我問女朋友,你最想同我去邊度旅行?任你揀一個地方,我帶你去。當時我以為就算唔係講日韓台,你話去瓦努阿圖都大我唔到。點知你竟然話要去南極。我真係諗都冇諗過呢世人會去呢度。

呢個答案,擊中咗窮撚嘅死穴

但作為女神心中完美嘅男神,冇理由即刻就Bam,所以我走咗去搵究竟去南極要預幾多銀兩皇天不負有心人,比我發現咗原來呢個世界有樣嘢叫last minute南極船飛

就係噉,我地踏上咗一個為期三百幾日嘅旅程,路線係噉:
香港-內蒙古-蒙古-俄羅斯-愛沙尼亞-拉脫維亞-立陶宛-波蘭-烏克蘭-土耳其-伊朗-希臘-保加利亞-羅馬利亞-塞爾維亞-波黑-克羅地亞-斯洛文尼亞-意大利-瑞士-法國-盧森堡-德國-古巴-墨西哥-伯利茲-哥倫比亞-厄瓜多爾-秘魯-南極-阿根廷-智利-秘魯-玻利維亞-阿根廷-烏拉圭-巴西-葡萄牙-摩洛哥-突尼西亞-埃及-香港

一啲印象都冇?唔緊要即刻追返舊Post:

直到世界盡頭 https://lihkg.com/thread/436262/page/1
直到世界盡頭(II)https://lihkg.com/thread/535194/page/1
直到世界盡頭(III)https://lihkg.com/thread/1958353/page/1
直到世界盡頭(IV)https://lihkg.com/thread/2472294/page/1

時光飛逝,寫吓寫吓終於都嚟到旅程嘅尾聲仲記得啱啱開始連載嘅時候,連狗都未出,而家已經有連兔了經歷過19年,肺炎,每次再諗返呢個旅程就更加慶幸曾經出發。雖然斷斷續續停寫咗好多次,但每次都總有人話因為睇到呢部遊記而出發。有好多仲已經去完返埋嚟,連佢自己嘅遊記都寫完埋。所以我知道今次都係時候到我真真正正噉埋尾。最後多謝大家一路支持睇到嚟呢度

事不宜遲,即刻繼續睇埋戇鳩鳩北非之旅
老老實實,諗唔到有咩理由會負評
留名> <
一路有追030
話說之前講到我病住噉去咗摩洛哥嘅舍夫利萬,瞓咗一覺出咗身冷汗之後總算可以出街行吓。

舍夫利萬係摩洛哥最出名嘅旅遊區之一,就算冇聽過呢個城市嘅名,你或者都對呢個藍色小鎮略有印象。呢度有啲名氣全因家家戶戶都將佢嘅屋企油成藍色,遊客嚟度就可以瘋狂打卡。而除咗呢樣嘢之外,呢度可以話係乜嘢都冇。

所以我哋嚟度呢度,主要都係影吓相,畀我呢個仲發緊燒嘅病人抖抖,同埋買啲車飛準備去下一個地方。

我哋經過咗大半年之後嚟到北非,最主要係想睇吓撒哈拉沙漠,呢個細細個聽三毛流浪記講到咁遙不可及嘅地方,忽然就變得近在眼前。而摩洛哥本身大部份國土就喺呢片沙漠之中,要親身踏足照計唔係太難。我哋輕輕鬆鬆就去到巴士站買飛。

沙漠雖然水都無滴,但唔知點解總係有啲人住喺嗰頭。我哋經Toni大佬嘅指點後,得知撒哈拉嘅邊緣有個叫小鎮叫Merzouga,只要搭公共巴士去到嗰度,就可以再Join啲當地團到此一遊。唔記得咗邊個係Toni?咁就要睇返伊朗嗰段我哋相識嘅經過,同埋去到智利重遇嘅故事。

但呢度係摩洛哥,車飛唔係你話買就買的。我哋一去到櫃台,就有兩條MK𡃁仔走埋嚟撩我哋傾偈。

:我 :MK
MK:你哋想去Merzouga?
我:係呀。
MK:你哋去嗰度做咩?
我:去睇撒哈拉沙漠呀。
MK:嗰度冇得就咁去架喎。
我:吓?唔係有呢班車咩,點冇得去?
MK:你哋跟我過嚟。

如是者我哋就懵盛盛噉離開咗櫃台,跟咗佢哋入咗間房。

佢哋拎晒啲早有準備嘅Folder出嚟,入面全部都係其他遊客喺撒哈拉好開心噉影嘅相,十足以前尖沙咀鐘樓拎住本嘢叫你參加維港半日遊嗰啲阿姨。

MK:你哋想去睇沙漠,跟我哋啦。
我:我哋諗住搭巴士就得啦。
MK:冇㗎,巴士去唔到個沙漠,你落咗車都會唔識路。
我:噉呀⋯⋯想知幾錢一個。
MK:我哋收得好平,你上網睇親都要三四百歐,我哋頂爛市二百歐一位。
我:唔係喎,我哋之前有朋友去過,一半都唔駛㗎喎。
MK:你哋朋友幾時去呀?季節唔同,而家旺季二百好平啦。

乜二月凍冰冰日照又短,去沙漠都係旺季咩?

MK:我諗都係唔使啦,我哋搭返巴士自己去就OK。
我:其實你哋係咪嫌貴呀?你哋畀到幾錢?
MK:唔係呀,我哋唔駛啦,自己去自由啲。

如是者擾攘咗成半個鐘,最後由二百歐減到百四歐,我哋都不為所動。屌你咩 講幾句就變咗七折,咪即係本身食水好深?我哋堅持要出返去,佢哋都無可奈何。返到櫃台,我哋問巴士公司個職員,係咪搭到Merzouga就去到沙漠,佢笑笑口話係,一落車就係沙漠,自己鐘意點行都得

如果我哋仲係當初喺內蒙古嘅蛋散,應該就會比佢屈咗二百歐。
lm 由第一個po開始追
次次斷更再繼續都由頭追一次
睇黎又係時候睇返第一個po了
以為已經停左
支持,留名
留名
今次又爛尾?
喂呀原來仲未完
比多次機會佢

其實我都係想睇完姐
我記得三年前留o左個comment
"嘩 三年前我去南極之前睇左你呢個post留左comment
而家到我去完三年都未寫完”
跟住你覆
“有d印象”

而家到我去完中亞年半再去完多次南美半年你都未寫完
anyway 我係黎留名o既
早咗10年入嚟
一直都冇爛尾 係寫得慢
態度正確
我都有睇你嘅遊記,我仲未踏遍世界七大洲 但如果我去晒,可能要寫足七十年
由中學雞睇到master grad了
今次有冇機會完到
樓主番黎啦
你不如去埋 等我八九十歲喺老人院嗰陣有啲娛樂

利申第一個post就有留名
終於放監
唔好再刺激樓主
lm支持樓主

由中學追到而家bachelor final year 中間仲走咗轉北極
覆返你之前問:想問樓主買南極船飛係網上過數定 信用卡比到?

我係網上用信用卡比錢,仲記得因為一張飛成4千幾美金,我個額唔夠大要分兩張卡先碌到。

你準備成點
出年去,不過比左小訂,單人好快冇位,雙人就長期唔爆我見(見佢雙人優惠3xxx美金)

另外睇埋奧運同歐國盃

不過D物價升到痴線
三千幾好抵屌喎

你諗住玩幾耐,路線係點 物價貴都冇辦法,有得去就好好。
我單人唔係呀麻 $4860

本身一開諗就好理想,之後慢慢調整,應該6月出發,3個月歐洲,之後3個中南美,最後番歐洲過聖誕元旦

主要簡自己真係想去既地方,D小國係附近應該都唔會去打卡

你近排點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞