300日浪遊到南極,直到世界盡頭(V)

170 回覆
196 Like 3 Dislike
荷蘭比利時西班牙我都未去過,可以去晒啲大路嘢都好正呀
受你鼓勵寫埋落去,不過都寫多咗兩年
大家噉話,等你再出Post
後記

呢部史詩式遊記終於告一段落。首先多謝大家睇到嚟呢度,中間斷斷續續咗咁多次,可以睇到呢段後記都係一種緣分。呢幾日我將六年嚟寫過嘅文字抄返落嚟,原來足足寫咗二十幾萬字。有啲旅途上嘅細節,都係因為當初有記低先有得睇返。如果唔係一路keep住寫,一路睇返,好多部份早就已經淡忘咗。最開心嘅係見到好多巴打絲打話有從中得到啟發。無論係令到你哋下定決心出發,定係單純陪伴你哋渡過人生某啲階段,我都與有榮焉。

千帆過盡,驀然回首,世上好多地方都已經面目全非。曾經同一位都去過長途旅行嘅朋友傾偈,佢覺得今時今日去長旅行已經冇咩特別。好似學歷通漲噉,由以前大學畢業可以光宗榮祖,到今日人人都可以係大學生。以前環遊世界真係少數冒險家嘅專利,今日幾乎身邊總有一兩個出走過嘅朋友。尤其係我哋呢啲中年人,經過好多次轉工升職。只要肯拎少少積蓄出嚟,旅行一年半載唔算難事。就算冇去流浪,淨係靠住每年嘅大假,去過嘅地方都唔會少。但我哋都不約而同噉認為,就算旅行唔再獨特,都仍然會為各自嘅人生留下好珍貴嘅回憶,唔會因為大家都做過而變得冇意義。所以我哋仍然好鐘意聽旅行嘅故仔,仍然好鐘意去發掘唔同嘅地方,仍然熱愛旅行,熱愛生命。

近年好多朋友都去咗其他國家生活,感覺移居去第二度比起長旅行有更多問題要面對,更唔容易。而留喺香港嘅,亦每日都係新嘅挑戰,一樣唔見得輕鬆。亦有朋友趁住世界紛亂反而去咗長途旅行,實現多年心願。希望大家無論身在何方,都能夠活得自在,享受當下,勿忘初心。覺得辛苦時,諗返當初為乜,點解要走,點解要留。

願你出走半生,歸來仍是少年。下次出Post再見!
學歷通漲
啱啱睇到南極,啲相真係好吸引,應該要好好彩先見到殺人鯨
師兄有無見到皇帝企鵝?
冇見到呀,可能唔啱月份。去南極個個月見到嘅嘢都唔同,冇記錯三月會多啲鯨魚睇如果去啲長啲嘅南極團,仲會去南極大陸嘅其他地方,去埋福克蘭群島嗰啲,睇嘅嘢應該又唔一樣
價錢都好唔一樣
如果短啲已經兩個星期,長啲咪成個月
22日好似,基本上x2 用黎戒電子產品
有18日 有20日 有23日 去埋falkland同south georgia
south Georgia 超正
我鍾意south Georgia 多過南極
有咩睇?
今年南極船last minute幾抵,us$3xxx就有
x1.25即係咩
即係比多25%就自己一間房。
咁撚抵,幾人船?
岩岩南極歸來
只去了最平南極半島
好靚

我本身以為人生只去一次
E+會心絲絲想去哂三島
重有北極
今年啲船唔多滿
我200人船上得130幾
但我都唔係last minute
lm支持
企鵝
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞