
填飽埋個肚就即刻狗衝去沙漠。大約行咗半個鐘,望返後面就已經唔係好睇得清條村,前面更加係除咗沙之外乜嘢都冇。

我哋就係住喺後面遠處嘅嗰堆屋其中一間。越行得遠,後面嘅村落就越模糊,前面嘅沙漠就越壯闊。呢個就係我哋所期待嘅撒哈拉沙漠。唔使搞咩花臣,最重要係冇庫布其嗰啲濕鳩火車。


係沙漠嘅中間,有一間荒涼嘅屋仔。如果當時參加咗舍夫利萬嗰兩條MK嘅團,應該就九成九會瞓嗰度。但呢啲所謂嘅沙漠住宿,通常都會比村落入面嘅更加簡陋,都肯定冇熱水沖涼,如果同我自己行入嚟睇嘅景色一樣,真係非常無謂。

我哋把握黃昏前嘅太陽,坐低好好欣賞呢片全世界最大嘅沙漠。同戈壁唔同嘅係,呢度啲沙顏色偏橙。原來沙漠都有分紅沙黃沙。唔知真係因為唔同顏色定係經歷多咗,今次再睇沙漠同啱啱出發嗰時睇嘅感覺完全唔同。

蒙古嘅沙漠係金黃色嘅,當時抱住初出發嘅熱情,覺得仲有全世界等住我去探索,只係覺得好靚好靚。今次嚟到沙漠,諗到話咁快就過咗成十個月,旅程都嚟到尾聲,再加埋啲沙橙橙紅紅噉,有種夕陽嘅憂傷。

可能係有啲唔捨得,第二日我哋又走多咗入沙漠一次。


今次一樣咩都冇做。望住啲沙微風吹拂,白雲東來西去。多謝妳由戈壁陪我走到撒哈拉。

我哋喺撒哈拉沙漠渡過咗2018年嘅年初一,少少遺憾係冇得逗利是。諗起由以前逗人利是到冇得逗利是,再到派利是比人,都算係人生嘅里程碑。就好似去旅行噉,由睇人遊記到唔駛再睇人嘅遊記,再到寫遊記比人睇。人生就係咁玄妙。
以前聽人講,長途旅行嘅人去耐咗,反而會變得唔敢返屋企。因為旅行已經變咗佢嘅Comfort Zone。當旅程完結,要重新走返入社會,面對搵工,身邊人嘅比較,反而會好難適應。旅途上一切都美好,因為所有煩惱都可以玩完再講。今次差唔多要完,我究竟準備好未呢?