300日浪遊到南極,直到世界盡頭(V)

170 回覆
196 Like 3 Dislike

填飽埋個肚就即刻狗衝去沙漠。大約行咗半個鐘,望返後面就已經唔係好睇得清條村,前面更加係除咗沙之外乜嘢都冇。

我哋就係住喺後面遠處嘅嗰堆屋其中一間。越行得遠,後面嘅村落就越模糊,前面嘅沙漠就越壯闊。呢個就係我哋所期待嘅撒哈拉沙漠。唔使搞咩花臣,最重要係冇庫布其嗰啲濕鳩火車。

係沙漠嘅中間,有一間荒涼嘅屋仔。如果當時參加咗舍夫利萬嗰兩條MK嘅團,應該就九成九會瞓嗰度。但呢啲所謂嘅沙漠住宿,通常都會比村落入面嘅更加簡陋,都肯定冇熱水沖涼,如果同我自己行入嚟睇嘅景色一樣,真係非常無謂。

我哋把握黃昏前嘅太陽,坐低好好欣賞呢片全世界最大嘅沙漠。同戈壁唔同嘅係,呢度啲沙顏色偏橙。原來沙漠都有分紅沙黃沙。唔知真係因為唔同顏色定係經歷多咗,今次再睇沙漠同啱啱出發嗰時睇嘅感覺完全唔同。

蒙古嘅沙漠係金黃色嘅,當時抱住初出發嘅熱情,覺得仲有全世界等住我去探索,只係覺得好靚好靚。今次嚟到沙漠,諗到話咁快就過咗成十個月,旅程都嚟到尾聲,再加埋啲沙橙橙紅紅噉,有種夕陽嘅憂傷。

可能係有啲唔捨得,第二日我哋又走多咗入沙漠一次。

今次一樣咩都冇做。望住啲沙微風吹拂,白雲東來西去。多謝妳由戈壁陪我走到撒哈拉。

我哋喺撒哈拉沙漠渡過咗2018年嘅年初一,少少遺憾係冇得逗利是。諗起由以前逗人利是到冇得逗利是,再到派利是比人,都算係人生嘅里程碑。就好似去旅行噉,由睇人遊記到唔駛再睇人嘅遊記,再到寫遊記比人睇。人生就係咁玄妙。

以前聽人講,長途旅行嘅人去耐咗,反而會變得唔敢返屋企。因為旅行已經變咗佢嘅Comfort Zone。當旅程完結,要重新走返入社會,面對搵工,身邊人嘅比較,反而會好難適應。旅途上一切都美好,因為所有煩惱都可以玩完再講。今次差唔多要完,我究竟準備好未呢?
見到2018就覺得好笑

喺Merzouga過咗兩晚,想喺摩洛哥睇嘅嘢算係睇完。原本計劃呢個北非行程嘅時候,想由摩洛哥坐車去阿爾及利亞,但係兩國嘅關口一直都封閉,始終等唔到佢開關。加上之後再由阿爾及利亞去下一個北非國家又有相同嘅問題,陸路極之唔方便反正都要搭飛機嘅話,就索性唔去,直飛突尼西亞。喺中南美洲,就算治安再差,大部份國家都可以陸路過境,一個接一個噉玩。所以經常會聽到啲歐美人唔使返工就穿越美洲長征,由阿拉斯加玩到落阿根廷,無論搭公共交通定自己揸車,普遍都冇咩問題 但喺非洲就唔同玩法,先唔講冇乜邊本護照可以通行無阻。就算你唔怕麻煩逐個逐個拎Visa,都有好多國家長期戰亂,好似利比亞南蘇丹呢啲,關口根本係唔開,就算開咗你都未必夠膽過 所謂環遊世界,好多時都只係講緊環遊先進嘅世界。其實世上唔輪到我哋去睇嘅地方絕唔係少數。對嗰啲地方嚟講,無論係佢哋自己出去旅行,定係其他地方嘅人去佢哋到玩,都係非常之奢侈嘅事。

我諗非洲人的確比較少坐飛機旅行,來回非洲國家嘅機票近得嚟都可以好貴,最後發現最抵嘅飛法係搭Air France去巴黎轉機。於是喺摩洛哥嘅最後一站,就係坐車經馬拉喀什(Marrakech)返大城市卡薩布蘭卡(Casablanca)坐飛機。

由Merzouga坐車去馬拉喀什,中間會經過阿特拉斯山脈(Atlas Mountains)。繞過彎彎曲曲嘅山路時,見到有當地人都屌唔住暈車浪,拎住個膠袋起勢噉嘔。我哋算係身經百戰,輕鬆渡過呢十個鐘

可惜一嚟到馬拉喀什,馬上就中伏了 我哋喺Airbnb訂好咗住宿,根據Host嘅指示去到指定嘅地址,竟然完全搵唔到間嘢。我哋旅行咗咁耐,由於去嘅國家太多,有時只係留十日八日嘅國家就唔會買電話卡,如果唔係下下要畀幾百蚊上網就好貴 當時我哋冇Data,不斷問路上嘅人知唔知嗰個阿拉伯文嘅地址喺邊。首先英文已經唔係個個識,有啲勉強溝通到嘅,又個個指嘅方向都唔一樣。由中午搵到天黑,最後有個路人好肯定就係某個位,但嗰度根本就冇人住。借埋電話打比個Host,先發現原來佢比錯咗地址
估唔到有更新
終於尾聲要番黎做社蓄
條女仲係咪女
好似變老婆了
係呀變咗啦
好幸福
攞到真正嘅地址之後,天已經黑齊了。佢幢大廈嘅樓梯嘅燈全部壞晒,要摸黑行上樓梯先入到佢間屋。我哋喺古巴都試過停電,冇燈呢啲問題唔大,唔會太介意。正當我哋覺得終於可以停低落嚟休息嘅時候,先覺得間屋唔係好對路。

佢哋係完全冇打掃過間屋,通地頭髮都算,成床都係鳩毛,真係有啲周身唔自在即係你喺房入面打飛機冇問題,但你幾舊水租間房出去係咪應該清潔下呢?我哋問個Host發生咩事,佢話佢以為我哋今晚唔嚟,所以冇執到房,頭先我哋打去先求其將自己張床清咗比我哋瞓。噉即係啲鳩毛係佢哋嘅? 嗰日Marrakech得幾度,天寒地凍,個熱水爐仲要壞埋。個Host好好客噉話唔緊要,即刻比個水煲我哋煲熱水沖涼。煲滾咗之後一睇,成煲水都係油漬如果唔係太夜,真係好想即刻搵過間。

捱過咗呢一晚之後,我哋即刻要求退錢,因為我哋本身Book咗兩晚,但噉嘅環境真係唔想再住。其實我哋旅行咗二百幾日,露營又試過,山屋又瞓過,過夜火車巴士呢啲多到數唔到,真係唔係要求啲咩。但比完錢間房仲污糟過瞓巴士真係唔忿氣。第二晚我哋搵咗間喺Medina貴少少嘅住宿,當係比自己休息好一啲

今次呢間係一間Riad,Riad係一種摩洛哥特色嘅傳統民居,好多時都係兩至三層高,同埋採用一種「回」字型嘅建築設計,四邊係走廊同房,中間係一個花園,再配搭一個水池或者噴泉。喺馬拉喀什嘅古城區就有好多Riad改咗嚟做民宿比遊客住。既然之前一晚間嘢住得咁唔舒服,不如就順便住Riad體驗吓。

每一間房都有個內窗,望出去就係中間嘅花園。啲窗向內起而唔向外起,都係佢哋宗教特色嚟,係為咗保持穆斯林女人嘅私癮,等佢哋冇得比街外人睇蝕 雖然係噉,今日嘅摩洛哥呢啲都變晒遊客噱頭嘢。相比起伊朗呢啲走返回頭路嘅國家,摩洛哥算係比較開放,至少女遊客唔包頭係完全冇問題。只係呢度衛生情況更加惡劣,令到女神對摩洛哥嘅好感度,都唔係比伊朗高好多。嚟埋北非之後,佢可以話係對伊斯蘭世界唔再抱有任何幻想,仲話以後都唔想再去呢啲地方

但係諷刺嘅係,我哋完咗呢次旅行之後返返工之後第一次出國,就係去咗約旦(伊斯蘭國家)同以色列 所以真係唔好咁易話以後唔咩咩咩。又好彩當時去咗,如果唔係就同烏克蘭俄羅斯一樣,下次唔知幾時再有機會。
打死不住民宿
Lm
Lm
第二日換埋住宿,喺馬拉喀什嘅時間已經所餘無幾,我哋都係喺Medina裡面四圍行吓,同埋買定第二日去Casablanca嘅車飛

馬拉喀什係摩洛哥四大皇城之一,同一個禮拜前去過嘅菲斯、今日首都拉巴特(Rabat)呢啲並列,係摩洛哥歷史上一個重要嘅地方,所以自然都有唔少古跡喺度。連只要喺Medina入面隨便行就會去到嘅露天市集都大有來頭。

傑馬艾夫納廣場(Jemaa El-Fnaa)喺摩洛哥有一千年歷史,以前因為隔離就係皇宮,呢個廣場就成為咗皇朝曬馬嘅地方,無論係閱兵、舉行慶典甚至將啲得罪皇朝嘅人行刑都會喺度舉行。久而久之就成為咗城市嘅中心,大家要做啲咩都會過嚟呢度。經歷咗幾百年興衰,今日漸漸就發展成北非最繁忙嘅大型市集。

因為呢度好多元化,既有普通做吓生意賣吓果汁嘢食,又有唱歌棟篤笑呢啲表演,有時仲有人玩蛇,各式文化活動匯萃令到呢度後來入埋UNESCO嘅文化遺產。

女神行到攰要搵間Cafe坐低食甜品。真係好撚甜。

由廣場望出去,一定會見到一座特別高嘅清真寺。庫圖比亞清真寺(Koutoubia Mosque)係馬拉喀什嘅地標,已經起咗八百幾年。頂部嘅黃金波波同塔身嘅拱型圖案都係好摩洛哥特色嘅建築風格。作為伊斯蘭世界最熱門嘅旅遊國家之一,加埋同西班牙葡萄牙嘅距離之近,呢度對歐洲遊客嚟講係非常吸引。佢哋去摩洛哥仲方便過我哋去泰國。

相比起伊朗嗰啲連英文都冇嘅展覧,呢度容易睇好多。由於摩洛哥曾經係法國殖民地,好多展覧都會有齊英法阿三語翻譯。以前嘅摩洛哥有好多法國人喺度住,但據講後來都走得七七八八。值得一提嘅係喺以色列立國之前都有為數唔少嘅猶太人住喺呢度,所以喺Medina入面係有猶太教堂 呢兩個宗教嘅信徒真係撈亂骨頭咗好多世。

由清真寺行大約十零分鐘,又有另一座古跡—巴希亞宮(Bahia Palace),呢座皇宮係十九世紀時起嘅,佢係一座巨型嘅Riad,同我哋今晚住嗰度一樣有花園有中庭,當然面積就大好多倍。喺入面可以搵到好多拱門、馬賽克、花窗玻璃之類嘅摩洛哥伊斯蘭的建築設計。

同大半年前喺伊朗設拉子嘅彩虹清真寺差唔多,都係特定時分就有陽光側射落去。

喺Medina行吓抖吓好快就到咗夜晚。入黑嘅廣場可以話係馬拉喀什夜縯紛,啲舖頭同地攤愈夜開得愈多,亦都好有氣氛。我哋行多陣又食多餐Tagine先返房。可能真係要考慮吓喺摩洛哥輸入夜市專才,搞返旺香港個場,效果隨時勁過老撾越南尼泊爾。
摩洛哥嘅最後一日,我哋由馬拉喀什坐車去卡薩布蘭卡,雖然都有兩三個鐘頭剩,但我哋好似都冇乜興致睇任何嘢,就直去機場等上機了。我哋會經巴黎轉機去突尼斯。反而喺巴嚟等待轉機嗰三個鐘,女神問要唔要出去睇吓鐵塔,我哋就即刻嚟咗個巴黎快閃。

嗰晚嘅巴黎落住毛毛細雨。巴黎始終係國際大城市,由機場搵接駁車出去搭地鐵都唔算好難。大半年嚟嘅旅行大部份交通都係我負責搵,但今次嚟到巴黎,女神突然之間話,巴黎等佢黎帶路!

女神以前喺歐洲讀過書,巴黎佢早就去過。而我就直到今次旅行先第一次踏足法國,對歐洲係完全唔熟悉。本來我都冇諗過轉機幾個鐘可以出去行吓,但女神見我走遍大半個地球竟然過巴黎而不入好似好可惜,就話要帶我走一轉極速打卡。

佢好快就拖住我嚟到艾菲爾鐵塔面前。望住呢座有啲矇矓嘅鐵塔,真係有少少唔敢相信自己嚟到呢度。記得十年前高登有四條友出Post,講由香港踩單車嚟到巴黎,就係喺呢度結束佢哋旅程,當時睇到佢哋踩到終點,真係非常激動,亦都為我多年後出發種下咗種子。雖然今日我唔係踩車過嚟,但旅行過咗十個月,已經唔再執着於究竟係用咩方式旅行。我用另一種難忘嘅方式嚟到呢度。我覺得我都好似做到咗一啲嘢。企喺鐵塔前面我有啲感動。

匆匆到此一遊之後又去咗凱旋門,然後影張相就走。

我哋沿住香榭麗舍大道衝返車站等車。深夜嘅香榭麗舍大道所有店舖都閂晒,我亦冇乜留意沿途究竟有啲咩,只知道有你喺我身邊。我嚟咗巴黎幾個鐘頭又好似冇嚟過噉,連喺附近嘅羅浮宮都冇機會一睹風采。但我依然慶幸當日有把握時間衝到出嚟。因為六年之後嘅今日,我都未有機會嚟巴黎第二次。有時話就話下次總會再嚟,但呢個下次可能係好耐好耐以後。
馬拉喀什坐車去卡薩布蘭卡
係火車?
留個名先
我都追post 追左6年
想問樓主女朋友係咪變左老婆喇?
繼續支持千奴成為連燈最長連載
坐巴士呀,成個摩洛哥都係坐巴士,會暈車浪最好食定止嘔藥
多謝支持,變咗啦
都真係冇睇過咁多年嘅Post
有冇印象洗唔洗過百港紙?
唔使的,啱啱上網Check多次,有間CTM Bus 90MAD(68HKD)單程
由巴黎轉機嚟到突尼斯迦太基國際機場,當時都未知道呢個國家會成為我哋尾二嘅一站。

我原先嘅計劃係去完突尼西亞就去埃及,再順住尼羅河去蘇丹同埃塞俄比亞,經阿迪斯阿貝巴飛返香港。我相信蘇丹同埃塞俄比亞睇到嘅嘢,對於去完一年旅行嘅我哋嚟講仍然都會好唔同,應該會係今個旅程一個好完整嘅結尾。

不過人算不如天算,一嚟到首都突尼斯,就已經唔太順利

同喺摩洛哥嘅馬拉喀什一樣,都係冇辦法即時聯絡到Airbnb個Host,唯有先喺附近飲杯嘢等佢一陣。成功拎到鎖匙之後,發現屋入面嘅衛生情況都係一樣惡劣,而且一樣都係要凍水沖涼

我自己其實都接受咗,始終之後入到蘇丹,都唔會對住宿有咩要求,安全冇唔見嘢我就已經OK。但女神係一個好怕凍嘅人,平時沖熱水涼永遠都會高我幾度,喺接近零度嘅環境沖凍水涼佢真係接受唔到。佢好快就主動搵下一個住宿,見到Sousse有人開放沙發沖浪,問清楚佢有熱水,我哋第二日就狗衝落去睇吓呢個中部城市

我哋喺突尼西亞一共會留六日,嚟之前完全冇計劃過要睇啲咩,亦都唔知有咩可以睇。唔知大家有冇覺得之前摩洛哥呢段紀錄好似有啲頹,其實唔係我寫得頹,而係個旅程真係開始頹。講真旅行咗咁耐,咩靚嘢特別嘢都已經經歷過晒。北非嘅伊斯蘭文化對我哋嚟講比唔上第一次係伊朗睇嘅咁震撼,撒哈拉沙漠又唔及第一次喺蒙古睇嘅咁壯觀,就連遇到嘅呃錢麻煩友,都唔及內蒙古胡哥咁深刻。我哋失去咗探索嘅熱情,樣樣嘢都覺得冇乜特別,連嗰啲人人都話要去嘅清真寺乜乜物物,我哋都可以懶得入去,更誇張嘅係有時離開咗個城先知之前可以去睇

而家喺突尼西亞都係一樣,唔知有咩地方要去,如果嚟到淨係為咗沖熱水涼,噉究竟嚟為乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞