[歷史台]冇人講法蘭西殖民帝國?

257 回覆
35 Like 1 Dislike
19年個高盧人
咩事?
師兄研究邊方面?
不過講真啦,講前法國非州殖民地,喺香港真係冇乜市場。就算讀過大學文科出身,分分鐘叫佢哋講西非其中五個國家嘅名佢都講唔出。

況且我喺高中課程,頂進都係有一張地圖輕輕大國。如果唔係我睇書,根本唔知道法國佬曾經有過一個咁大嘅帝國。
你講你喺香港定係喺歐美? 英國唔使講有SOAS.

以前我都覺得非洲文明歷史薄弱(尤其是係撒哈拉以南非洲),對於世界文明嘅貢獻好似好少。但係以前殖民者已經喺當地設立研究非洲嘅學術機構。例如喺科特迪瓦嘅打卡有黑非洲基礎研究所(法語:Institut Fondamental d'Afrique Noire)。所以應該非洲嘅歷史/文明都有一定嘅價值?

至於英國佬設立研究非洲嘅學術機構,我又真係唔係好知。師兄知唔知有邊啲?

講開又講,我硬係有一種感覺,覺得非洲嘅歷史係有好黑暗、野蠻同埋殘忍嘅一面。去大英博物館睇到非洲展廳嘅展品(見到一支自斟吉落個木頭公仔度)同埋見到位於多哥洛梅( Togo, Lome)嘅巫術市場(Fetish Market). 硬係覺得黑非洲嘅文化好似都好邪惡?
法國陸軍連清兵都打唔贏

如果唔係清朝政治腐敗,息事寧人
越南邊會俾法國得手
呢個真,法國殖民管治好鬼殘暴(其實好多歐洲帝國都係,西班牙、比利時都出名血腥),當年個套電影《阿爾及爾之戰》就係講反法抗爭,入面就有講到好多當地人被法國人欺壓、虐待,不過因為鼓吹用炸彈、武裝暴力抗爭而一度被禁映
點解拿破崙之後出唔到個打得既
戴高樂仲唔打得?
英國好似都有鎮壓
有 但係冇法國咁大陣仗+擘晒面
你見而家英國仲有個英聯邦喺度 同堆舊殖民地保持著友好關係
東南亞唔識啫
非洲好多法文人
其實法國佬都有啲殖民地係同佢friend嘅。對塞內加爾,但係而家俄羅斯喺非洲嘅影響加重,所以好多錢殖民地國家同佢反牌。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞