[歷史台]冇人講法蘭西殖民帝國?

257 回覆
35 Like 1 Dislike
國共兩黨本質上都係列寧式政黨
睇蘇聯老爹買重邊邊
美國又係好多外交一廂情願,令到東北局勢一壞再壞
每次有人講英國佬打白工就諗起坦桑
越南應該有潛力
越南開始親美呀嘛,都唔關法國事
法國佬霸埋啲鳥不生蛋嘅地方,好似亂黎咁
同英國佬成條計劃過嘅帝國生命線,直布羅陀,埃及,印度,馬來亞,完全無得比
我去法國讀書個host family嘅男主人當年去過非洲尼日爾當兵(以前仲係強制兵役個陣),聽佢講返啲故事幾得意
。佢點樣講佢呢段嘅經歷?
如果我冇記錯嘅佢做嘅類似係嗰啲維和部隊,佢無特別講話做左啲咩任務,但佢有同我介紹下佢地屋企啲喺非洲帶返黎嘅物品裝飾,不過佢地都算係半個軍人世家,個仔都準備畢業去當兵,重我地香港人角度睇嚟應該冇乜人個志願係當兵
法國佬唔係無眼光。北美(Lousiana、加拿大)、印度、埃及、毛理裘斯本身都被法國殖民過,又或者被法國強烈影響。問題只係法國打唔贏英國,最後全部割晒出去或者眼白白睇住呢d地方被英國佔領。
係被人搶左咁多地嘅情況底下,剩低嘅選項就係西非、北非、中南半島同大洋洲島嶼。
LM
所以事實係係法國被英國搶左咁多殖民地嘅情況下,法國仍然能夠建立英國以外最大嘅殖民帝國,呢個先係法國最厲害嘅一點。
而且法帝國嘅影響同英帝國一樣,唔係僅僅局限於版圖之內。比如從香港史嘅角度出發,英法聯軍東征先令英國有機會搶九龍。法國強租廣州灣直接促使英國租借新界以平衡法國係南海嘅擴張。類似嘅事情當然亦都發生係世界各地。
不過老實講句,就算法國佬冇參加第二次鴉片戰爭,英國佬都會有能力攞到九龍。
你講得啱,法國係咁英國佬之後喺二戰之前有得,最多殖民地嘅西方國家。德國佬晨早收咗皮,荷蘭、比利時、葡萄牙、意大利、西班牙都係攞住唔放。係得英國同埋法國佬可以達到喺五大洲都有殖民地。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞