[歷史台]冇人講法蘭西殖民帝國?

257 回覆
35 Like 1 Dislike
但係法國死霸咗個西非有成大半都係爛地嚟
同英國嘅C to C比真係差得遠咗啲

仲未計法國嘅殖民地政策
睇下前英殖同法殖獨立之後嘅差別...
咁又唔可以咁講。當時開卡薩布蘭卡會議,戴高樂都有份去。點講都好嗰陣時嘅中華民國仲係立立亂,但係法國佬仲有好多海外殖民地喺手。戴高樂就係用返呢啲殖民地同埋土著軍人,將佢哋擺番落歐洲戰場,大英帝國及殖民地軍人+蘇聯+美國佬先至打得贏納粹。
師兄不如詳細啲講吓法國嘅殖民地政策係點?
咁當然唔係個個殖民地都係咁痴線嘅
但係落後啲嘅地方會有包括但不限於
人頭稅 徭役
成個中世紀王朝咁
最大貢獻應該係幫周圍啲英殖補充咗唔少勞動力
英國要多一個歐洲國家去平衡美蘇
隨呢2年西,中非多國爆發政變

法蘭西殖民帝國徹底完結

好多都轉左親俄
搵華格納入去
你又令我諗起意大利
巴黎咁多黑人, 就係因為當年殖民地D 移民, 法國佬都算幾有擔當
佢真係2奶命
不過某程度上 現代英國都算係加入過拿破崙理想世界(曾經)

法國算唔算贏番次
呢幾個月非洲個班都飛起法蘭西啦
19世紀中期德國嘅前身普魯士陸軍已經取代咗呢個地位
馬克龍
以為自己係拿破崙一世
點知連拿破崙三世都唔係

其實當時U5係四對一,美英法中VS蘇,當時嘅中華民國其實都係附屬美國
另外要糾正一下投票問題,五大常任理事國全部都有絕對否決權,票數優勢冇用。
北美洲靚地比英國搶晒啫
殖民地management來講法國真係算差(雖然大把比佢更差),
殖民地運作來講英國算最出色,英國撒走後基本上好多冇太大內亂,前法國殖民地好多係講緊內戰
有興致了解多啲德國殖民地,雖然青島唔算殖民地,但聽講啲基建百年後仲用得
法國佬專登咁搞㗎
越亂佢越大control
西非同中非好多法殖係事實上根本同無獨立過無分別
當年英國都收印巴中東加勒比海黑人,只係唔收香港人
Louisiana 賣咗俾美國
宜家咪收lor...唔知之後入唔入到籍姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞