[歷史台]冇人講法蘭西殖民帝國?

257 回覆
35 Like 1 Dislike
如果講殖民地管治既話英國排第一應該無咩人異議
咁第二應該係邊個?西班牙?美國?日本?
講西班牙仲好la
全世球最多人講既係西文
而且蔣介石中國可以參加開羅會議&五常
真係美國羅斯福帶去 原本邱吉爾英國佬都冇打算比佢去玩
最垃圾就係西班牙 最早收皮
蘇聯嗰時根本無理過清黨單嘢
斯大林甚至乎覺得共產國際裡面好多托洛斯基派,
你清下班人,佢覺得好事嚟添啦

仲有蔣經國喺1925年至1937年去咗蘇聯,
如果清黨真係反面嘅話,
你估下佢返唔返到中國?
無蘇聯嘅話,蔣介石絕對唔會揀嗰個時刻打
蔣介石如果親美嘅話,你估下美國會唔會軍火禁運中國?
開戰時間都唔係蔣介石決定㗎啦
提法國梗係提拿破崙果個先
好似即使係對黑人種族歧視嗰個年代, 都係引起各國嘅反感
咁樣都代表唔係唯命是從啦
如果喺條靚嘅話就唔會搞咁多嘢啦
咁美國政府係中日戰爭初期態度係模棱兩可㗎啦
始終美國影響力大係之後嘅事
人地話regrets
而且從黃埔軍校開始到二戰末幾十年時間
都有唔同嘅時期
但蔣介石蘇聯嘅立場大部份時間都唔係親密
最多係利用
而且黃埔軍校建立嗰陣蔣介石係政治上仲未有太大影響力

而美中親密 主要係二戰中後期先開始
西班牙佛朗哥先醒,希特拉幫佢打贏內戰後邀請西班牙加入軸心國,佛朗哥拒絕之餘嚴守中立唔得罪美國,戰後仲可以維持獨裁政權到佢死。
英國>法國=日本>西班牙=葡萄牙

法國已經叫做第二,因為佢哋嘅公務員系統夠堅,而且佢哋有啲殖民地勉強見得人(例如摩洛哥),當然有好多都係唔掂,例如科特迪瓦就係獨立之後自己攞嚟衰,不過衰極都無西葡語系嗰啲咁誇張

日本雖然叫做幫台灣&韓國搞經濟,但因為本身儒家文化,衰講面都真係好衰吓(例如對韓國人同台灣原住民),所以佢只能夠同法國同Level

西班牙同葡萄牙啲殖民地簡直慘不忍睹,莊園政治,搞到變晒犯罪溫床(菲律賓同澳門已經係最好例子,菲律賓馬可斯家族&許寰哥家族同澳門四大家族大家有目共睹)
嚴格反講,剛果係國王私人財產,所以叫「剛果自由邦」
唔太關而家的比利時民選政府事
叫國王啲親戚後人道歉實際啲
Ching sick ball
“法國已經叫做第二,因為佢哋嘅公務員系統” 想問吓當時法蘭西殖民帝國嘅文官系統係點?真心詳細啲知道。

其實科特迪瓦獨立咗之後喺費利克斯·烏弗埃-博瓦尼 統治之下,開頭嗰陣時都唔差。但個問題都係逃避唔到非洲佬嗰啲衰嘢,一就係自己虧空供款,二就係大興土木,搞大白象,所以之後咪收咗皮囉。
又唔係咁講,你拖著打同全面戰爭兩回事啦
連個仔都送埋去做人質喎
唔信嘅話,邊夠膽咁做
嗰時美國係叫蔣介石同共產黨和解搞民主嘅,佢係咁聽美國話嘅話,就唔會係都要滅共產黨啦
日本搞殖民地絕對屌打法國
你睇臺灣、滿洲幾掂就知
咪玩啦
打仗咁易咩
日本仔佔據全部主動權
有得佢話事嘅咩?
叫日本打a就打a 打B就打B咩
當初合作嗰陣蔣介石仲未係大權在握
佢只係一個軍官
而且當初國共合作嗰陣大把國民黨都有送親屬/自己去俄羅斯

唔係淨係得佢一個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞