[歷史台]冇人講法蘭西殖民帝國?

257 回覆
35 Like 1 Dislike
https://youtu.be/0IQni8Go6RM?si=03GjKSFMfi_Ghn_d

葡萄牙當年管理非洲睇落唔算太差
佢係太空發射站, 有戰略重要地位
剛果搞成咁, 比利時國王都只係話regrets,
牙買加點都冇剛果咁慘, 但王室話係profound sorrow,

Belgian king reiterates regrets for colonial past in Congo but does not apologize
https://www.cnn.com/2022/06/08/africa/belgian-king-congo-regret-intl/index.html

Prince William expresses 'profound sorrow' for slavery in Jamaica visit, but offers no apology
https://www.cbc.ca/news/world/prince-william-jamaica-slavery-sorrow-1.6395828
以前大台節目去法圭, 好多南美鄰國想移民法圭
法圭有錢收, 歐洲有戰略地點, win win啦
睇你點睇啦,走先德國佬就打閃電線,第二佢就避過咗過咗馬奇諾防線。 咁德國佬係勁嘅,但係德國佬冇帝國支援, 所以最終都輸咗。

所以帝國個作用就喺度啦。 一唔夠打就可以, 就可以叫 殖民地人民同你打仗。 但諷刺嘅係,你當時又欺壓同剝削佢哋。
錯 其實原本蔣介石先係美國條𡃁
其實德意志統一咗之後
法國歐洲人口優勢已經消失咗
呢樣都好大關係
援烏法國都落後德國好多啦
藉口啫,中國都反對葡萄牙俾葡藉澳門人,條八婆仲加把口叫葡萄牙學英國咁做,葡萄牙都唔理跟返自己法律做。出賣香港人係列根同戴卓爾呢兩個仆街視為拉攏中國嘅籌碼,咪信19吹奏呢兩個仆街。
法國有時會為利益推翻民主政府
假戰個段時期直頭on9
英法肯全線推進的話
西線德軍得幾10個師,唔會守到
比利時嗰單嘢一定要道歉啦,殺咗成10,000,000剛果人。 仲犀利過納粹殺死猶太佬嘅數目。
蔣介石基本上就係蘇聯啲𡃁
你睇下黃埔軍校邊度嚟就知
然後點解蔣介石咁反日,都有斯大林嘅身影喺裡面

嗰時仲要癲到斯大林屌鳩毛澤東阻住蔣介石抗日

當然最後點解斯大林撐共產黨,係因為蔣介石搵咗美國佬隻船運兵,同埋唔願意放棄滿洲、蒙古、東突厥嘅權益
呢啲殖民紀錄片梗係好睇啦。 但個問題係一定有好多不公同埋壓迫, 如果 都唔使打咗13年葡萄牙殖民地戰爭。
因為馬克龍忘恩負義,有時就搵美國保護,無事就出嚟扮大佬
世界輪流轉
幾年前有個巴打講普魯士統一至德國既歷史
好好睇
之後無再見過佢出post
咁又唔係咁講,就算六四事件之後,Geoffrey Howe 講明唔可以俾3,000,000香港人有居英權。
所以之後先至有巨英權計劃。
清黨之後都反面啦
點會係蘇聯條𡃁
嗰度係歐盟一部份嚟。 你可以喺巴西用陸路就去到歐盟, 諗落都幾黐線。
黃埔軍校雖然係同蘇共建立
但蔣介石同蘇聯係北伐之中係不和
蘇聯當然唔想中國統一
之後更加清黨 所以先有汪精衛左派勢力喺度

而且蔣介石抗日 有冇蘇聯都要打㗎啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞