[歷史台]冇人講法蘭西殖民帝國?

257 回覆
35 Like 1 Dislike
當時嚟睇 賣都好合理

法國根本守唔住路易斯安那
本身派去海地平叛嘅士兵都叛變
淨返好多都中疫病
法國佬係非洲強迫勞動到真係CLS。為咗起剛果-海洋鐵路,搞到17,000人死亡。
自從瓦努阿圖喺1980年,其實法蘭西殖民帝國已經正式收皮。 法國佬係靠Françafrique繼續佢嘅新殖民主義喺非洲嘅影響力。
法屬印度支那
點解冇人提係因為法國2戰太垃圾被德國幾星期打到投降

但係佢而家都仲佔住個南美地區都叫勁
點連登咁鍾意屌馬克龍 佢係少有會諗外交自主嘅歐洲領袖 唔係下下都睇美國頭 烏克蘭戰爭前都有嘗試調解 17年又由沙特手上救過黎巴嫩總理

法國無咁嘅國力學美國大規模武力介入 非洲都算非戰之罪

另外 非洲法郎對啲非洲國家係利大於弊
而家西非法郎已經改左 而且唔洗擺一半係法國
https://www.reuters.com/article/us-ivorycoast-france-macron/west-africa-renames-cfa-franc-but-keeps-it-pegged-to-euro-idUSKBN1YP0JR

就算擺一半係歐洲都唔見得法國有咩著數
97臨近個期啲中国人係咁吹奏民主回歸
英國佬唔信華人都好正常
英中談判之前幾年,戴卓爾已經閂定門唔俾香港人有BC
法國係二戰前已經倡議搞歐盟
目的就係要重拾以往歐陸大國地位
不過當年英德唔buy
德國收皮,印埃脫英
先俾到機會法國去成立歐盟
一戰後法國一度擁有世界最強大陸軍
不過最頂層指揮俾班廢老霸晒
打到輸晒仲向德國投降
結果又要英美執手尾
英國拎個堆先最撚垃圾喎
黃金又無
又凍,難種植
周圍個班北美紅番又係痴線
奸惡過中南美班傻仔好多
影響到後黎美國西進後點解平民要有槍權
成個歐洲除左英國
其他殖民地都搞到好垃圾
比利時葡萄牙直頭癲到攬炒成個非洲殖民地先走人
但俾左蘇聯同蛾狗機會滲透
圭亞那年年食法國幾百億歐元
負累黎
佢去調解但俾普狗當on9仔撚
Chat GPT?

認真。 可唔可以詳細講吓法蘭西殖民帝國嘅管治方法係點? 尤其是佢哋個民官制度係點? 大英帝國就有District Officer, 但係去到法蘭西殖民帝國嘅equivalent喺咩?
等睇師兄嘅傑作!
?
打阿爾及利亞 搞到捉蟲
到依家都仲畀阿爾及利亞人影響
美國殖民地算唔算好?
波多黎各
嗰陣中國人身份認同好高
https://youtu.be/Xjcpb86zYhI?si=XJkM1FI9rz0fDfOe

係中國唔畀香港人有英國國籍, 佢威脅戴卓爾夫人
我覺得算好好啦, 可能因為美國殖民地時期太後期, 當時美國已civilized晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞