[歷史台]冇人講法蘭西殖民帝國?

257 回覆
35 Like 1 Dislike
我喺香港真係冇乜聽人討論過呢一個龐大嘅帝國。

一個帝國曾經橫跨世界五大洲。喺高峰時期擁有高達10,000,000 km2 版圖,管治人口有150,000,000人。喺二戰之前,呢一個龐大嘅帝國嘅勢力都係僅此大英帝國。係我哋好近嘅東南亞,統治/間接統治今日嘅越南、柬埔寨同老撾。今時今日法蘭西殖民帝國對於世界都有極大嘅影響。亦都係因為咁法文今時今日喺世界相對上好大嘅影響力。

[

自推1

陸軍強國
可惜後代唔爭氣
留名
同英國比
小巫見大巫
其實當時陸軍嘅水平一定唔差,可以喺非洲有咁大嘅版圖,都真係唔簡單。

講還講,法國佬唔知點解硬係好似輸俾英國佬。大英帝國嘅版圖又勁過佢。法紹達事件又輸俾英國佬,當時爭印度、七年戰爭、拿破崙戰爭又輸埋。之後有咁嘅成績都算。😅
留名
其實而家法國陸軍實力都唔差
但係喺非洲嘅影響力節節敗退。冇計,國力衰弱。而家世界嚟講都係美帝最勁。

話時話,今日法軍仲喺非洲邊度有駐軍?同埋當年嗰班法屬非洲國家獨立咗之後,法國佬咁做係為乜?
都算係咁啦。有咁嘅版圖都得來不易。法文都仲係聯合國正式語文之一。都係當年法國佬當時殖民先至法文有今時今日嘅影響。
戴高樂死R爛R返黎
本來un5常理無諗過預法國玩
“本來un5常理無諗過預法國玩”More?

De Gaulle我真係覺得佢好勁。好有魅力,表現到當年法國人嗰種勇猛。但係佢啲講話都唔係好多有英文字幕。有冇了解佢多啲到好難。
唔記得邊本書講
開羅會議
雅爾達會議
投降後既法國地位連中華民國都不如
本書英國佬寫既
英美要拉多個人先有投票優勢
點都係拉埋法國架啦
中非同西非的貨幣仲係比法國食住
中非法郎同西非法郎

50% 外匯儲備比法國hold住,仲好搵過搞真殖民地
5 常要係西方陣營揀多個先控制到大局
德國冇可能,除咗法國邊個有地位去做(當年佢仲揸住一大堆非洲殖民地)
More details pls
非洲到依加都成舊屎咁 都好大程度係因為法國
How?
More?
主要係法國殖民政策太差 同德國西班牙一樣 趕盡殺絕
英國唔好得幾多 但係分化 用人同行政管理同法國唔係同一等級 海洋國家同陸地國家既分別
你講啲?!
時期? 有乜勁?
國度last幾耐?....
唔奇,法國本身俾人當埋係戰敗國去處理
準備好似德國奧地利咁軍事管理
係多得De Gaulle係咁做野先保住戰勝國個位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞