[歷史台]冇人講法蘭西殖民帝國?

257 回覆
35 Like 1 Dislike
羅斯福同杜魯門對中態度唔同
好唔好
日本唔同時期的佔領地,政策好唔同
佢地一開始係當本土咁管,唔係用殖民地輸血比本土
台灣同韓國都係咁,睇舊帝國大學list就知

去到1930 滿洲果時已經冇咁好,要用附屬國去控制
吓,唔係喎。法國佬係佢嘅殖民地搞Francization都好嘅。佢以前嘅殖民地,尤其是係非洲個班,好大部份今日仲係用緊法文做官方語言。

但係日本對台灣原住民同韓國人啲政策仲衰過法國對非洲人(霧社事件同三一運動已經係最好例子,所以話日本殖民好好嘅,去睇賽德克巴萊再講)
本土都面臨緊分裂
連登:當年白人係教化佢地 黑人應該感恩
高汁支持
巴西用陸路
法國又咪係咁屠殺平民
而且日本人起碼真係將滿洲、臺灣現代化咗,
但法國就無成功到了
竟然無畫埋法屬路易斯安娜
多謝!
意大利德國又點
LM
英國撒走冇內亂係假象,南亞同緬甸都有排講,不如講有邊個地方獨立後好過獨立前根本就係睇人種宗教文化,特別民族主義加冷戰格局令到全球勢力洗牌

英國好過法國就係瀟灑,無好似法國咁搞阿爾及利亞同越南,特別運河危機之後大家國策唔同,法國想保留殖民地影響力,就算今時今日美國插手西非事務都唔算多,英國就咩都唔理,但就保留唔到國際影響力,國際事務痴住美國,你睇下前英國殖民地有事邊個會搵英國

同埋殖民地運作最成功都係俄羅斯
非洲又係特別例子嚟,唔好講咩影響力同經濟政策先,根本平時就住隔離村都可能溝通唔到,有啲語言又無文字紀錄,殖民者要發展一定要推廣自己語言,法文葡文英文都一樣,今日用緊法文其實都係一個政治選擇
一方面可以咁講,但係當地人覺得自己識得法文係高級啲,亦都幫助到佢哋晉升社會階梯。 個情況就好似喺香港講英文嗱嗱聲咁樣。
俄羅斯有咩殖民地
因為變埋自古以來一部分
要計嘅話西伯利亞囉
阿拉斯加同中國個堆其實都可以算
係佢地一殖民完就會同化晒當地啲人
唔會話要獨立
當然當地本身無乜人都好大幫助
無乜同化嘅阿拉斯加都賣埋
海外殖民地其實俄羅斯係加州同夏威夷都試過殖民
不過加州個一塊仔(Fort Ross)1841年賣咗比個美國人
仲要俾人走數無收錢
夏威夷就比啲土著係美國政府幫助下趕走咗
其實差啲普魯士都溶埋
出撚左個俄國二五仔臨陣倒戈先冇搞掂柏林
當然海外戰線實力不如英國
英國海外投資應該更大、組織都更有規模
新法蘭西的話,魁北克城係啱啱五位數人口,新英格蘭係solid六位數
英國佬唔搞宗教歧視,路易十四廢除南特詔令,都係一因
但係佢西亞好多問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞