LIHKG 箍牙集中討論區 52

998 回覆
2 Like 2 Dislike
想問你最後有冇箍到?搵邊個牙醫?
請問箍咗幾耐,效果如何?
聽過一個說法話箍倒及牙用隱形箍好過傳統箍
想問你地箍牙果時點保持刷牙係刷得乾淨唔會有牙周病?同埋會唔會買水牙線?
星期五就箍好緊張 人在外國case
依家箍到容貌焦慮
原本只係牙唔齊 冇咬合/哨牙/嘴突問題
依家箍左3個幾月 冇剝牙 冇磨牙
啲牙係排齊左好多 但嘴突問題幾嚴重
側面睇好明顯 同埋牙係向前傾
牙醫話拉橡根 下次再睇下有冇好轉

想問下大家有冇磨牙?會唔會有咩後遺症?
磨左係咪會改善嘴突問題?
醫生無叫你剝牙?
我都係牙唔齊 佢話我箍半年左右應該會變哨牙 (因為我以前啲牙好整齊果陣係微哨牙) 到時就叫我去剝左兩隻牙令佢變返無咁哨
冇 上箍之前佢淨係話可以磨牙都夠 因為我塊面好瘦
所以想問下有冇ching有磨過牙 有冇咩後遺症
同埋依家嘴突問題搞到懷疑人生…

但係你淨係剝2隻會唔會唔平衡?
我果陣都有問過可摸以唔剝牙
佢話會哨牙唔好睇囉
佢都想客人箍完係好好睇睇
佢有提過一下磨牙 但唔建議 我都無再問了
你剝2隻 係上下各一? 會唔會歪咗一邊?
梗係唔係
係上面兩隻
因為我得上面哨
下面本身已經少左一隻牙
頂 我本來完全唔哨 依家搞到上下都哨 勁depress
本身consult有無同你講唔剝會哨?
冇 但有講磨牙都應該夠位
因為依家未磨
前幾日複診佢話拉橡筋睇吓有冇好轉先再決定
一係剝牙 一係磨牙 先有縫隙比牙齒排齊 咁2樣都唔做咪會前傾比縫隙
宜家又要收番前傾既話 控制深咬又係難度
同埋如果牙太唔齊 磨牙量會好大 影下牙弓黑白相會易啲討論
依家係咁 未箍之前係唔齊,但係完全冇飛出嚟嘅
因為我臉比較瘦 而家咁樣係咪一定要剝牙?

有牙慎入
哇要小心 箍完變整齊既齒性暴牙 或者磨少少牙內收少少就係整齊既骨性暴牙 你醫生style係理唔理美觀 定箍整齊就算
我自己接受唔到哨牙 因為依家都係箍左3個月到
唔通真係要剝四隻? 咁係唔係就解決到你所嗰2種暴牙?
但你話你瘦 剝牙要評估下對面型影響 就咁睇我諗到呢啲risk位 點解決真係要問番牙醫
係呀, 如果瘦, 啲牙又偏大粒, 剝4隻又隨時收得太入會容易變阿婆嘴, 如果本身有啲容貌焦慮就更加要考慮清楚先好做
好啦 唔該哂大家
咁可能都係磨牙算 會再同牙醫傾下
磨牙可能傷法郎質

遲下變敏感牙仲衰
就咁睇張圖好似要磨頗多先收到入,唔知呢你問下牙醫
不過你咬合係咪好唔對,好似齊左但唔啱位
想問吓短期內可以照幾多次X光因為而家做緊consultation會做一次就照一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞