LIHKG 箍牙集中討論區 52

816 回覆
2 Like 2 Dislike
想問有無人試過係商場廁所刷牙? 少淆但係d鐵線食完飯攝好多野食
我袋啲牙線棒+牙縫刷+牙簽入廁格對住塊鏡撩走啲食物
各位ching
小弟30歲前 終於記得可以去箍牙
本身唔算大哨 冇嘴突 (醫生話有小小嘴突,不過我覺得冇咩問題)
不過d 牙大同亂過10號波
上排2隻門牙小突同大,2隻側門牙都打斜入左去
下排就一隻正門牙打斜入左去
上下排睇落去正面個6隻亂到hihi
咁去睇牙醫,佢話剝4隻牙 傳統鋼箍完 就最靚
第2,磨牙箍invisalign
第3,做invisalign 剝4隻牙
我本身都唔駛追求太完美,只係想將凹左入去既推返出黎,排返整齊就得
有得揀就諗住做箍invisalign (本身未睇醫生以為我只可以做傳統)
想請教下各位ching
應該磨牙箍定剝4隻牙箍好?
如果可以唔剝咁唔剝好d?但有d人可能咁樣之後個嘴會凸d
小心牙大 唔剝牙箍會變好齊嘅哨牙
仲有幾日先覆診但係無哂企鵝橡筋
我都有呢個問題 但我係因為長期單邊食野 引致啲骨生歪左一邊3mm 大細臉 同埋 下巴歪 醫生話要做正顎手術先得 我本身啲牙都算齊 係因為歪左一邊 搞到一邊咬合有問題
箍完牙2年
覺得箍牙係人生做得最正確嘅事
大家加油
有冇ching用Zenyum 有冇伏
有冇咖啡奶茶迷用透明retainer?
想知係咪好易染色
見人箍完牙塊面凹左 個樣老左十年 面形好怪
剝咗4隻 本身都唔捨得啲健康牙,但無咗佢地唔影響食野又改善到嘴突,why not
想知有冇可能改善牙套臉 咁辛苦箍完塊面起晒角咁
但其實個原因係咪因為無乜𡁻野?
我啱啱先箍,少擔心,不過食野就無乜避開d咩,硬d既菜都照食
我兩年都未收完
想問下有冇人2023年喺黄醫生度箍牙?
想知最新箍牙大約咩價位有個預算
想知有冇人跟觀塘個 箍牙?
想知有冇多啲人 肯講講意見覺得搵佢箍完如何?
((因為爬晒文見都有人推薦 但好似唔算好多人講))

加上由排佢 想搵佢箍 都等咗段時間
嚟緊應該都搵佢上箍 想聽多少少意見
會唔會變牙套臉有啲賭博成份,唔箍唔知
約舊同事聚餐反而比人話塊面包咗 (仲箍緊,已經1年半)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞