LIHKG 箍牙集中討論區 52

998 回覆
2 Like 2 Dislike
大癲
但最近因為啲牙移緊位 智慧齒會咬到禾啲牙肉 搞到大牙後邊啲牙肉生痱滋btw禾啲智慧齒係打直生 應該唔會好痛如果剝
對於女仔來講係會有少少尷尬 要睇吓你本身啲牙移位快唔快 聽醫生講話剝咗第一小𦥑齒對於倒及牙將前牙內收多啲
想請教吓連登巴絲

我consult左專科話建議剝我犬齒,原因係呢隻牙根有啲外露,如果唔剝犬齒揀剝𦥑齒的話,我呢隻犬齒係箍牙途中有機會牙肉萎縮…..

但以我認知犬齒有功能性同撐住面形…我真係聽到好擔心,有冇巴絲試過剝犬齒
痛2小時無事
早一兩星期同個牙醫講話想箍牙 佢比左銅鑼灣專科陳x廣張卡片我
想問有冇巴絲係跟過佢
你講得啱,係脊柱側彎,但問題係我未箍之前冇脊柱側彎,呢3年黎我啲牙越箍越歪,我個背脊就越黎越歪

睇過物理治療,佢話頸椎會影響成個脊柱係眾所周知,照我咁講下顎骨係連住頭骨,頭骨連住頸椎,咁樣係絕對有可能

再update返,我依家被迫拆咗箍,個背脊就慢慢平衡返
join咗個剝牙箍牙group,上網睇吓reddit,唔止我一個有一模一樣嘅症狀

當個口冇咗足夠數量嘅牙嘅support嘅時候,臉骨係會collapse,牙套臉就係咁黎,睇落老咗,情況同老人家冇晒牙齒類似,睇過醫生佢話見過帶假牙嘅人有類似症狀,由其頭細嘅人

睇過另一個醫生,佢話佢讀書時期有2個牙醫housemate,佢啲牙有少少歪想箍牙都叫佢唔好箍,佢話佢見完我之後就知點解唔應該箍牙。牙醫界入面呢啲影響佢地係知道,而且一有咩問題就扮唔知扮見唔到,因為箍牙剝智慧齒係最賺錢,就好似樓上有巴絲打咁講,箍完仲係覺得嘴凸但牙醫話唔覺

加上呢3年黎我同我嘅牙醫提起過好幾次呢啲問題,佢一直話冇問題,睇唔出塊臉唔同咗,我影嘅角度光影唔同好難比較,明明我啲相係盲嘅都睇得出塊臉越黎越凹同歪,直到有一次覆診完之後成個牙顎骨極刺痛,身體終於到咗極限

我可以同你講,我自呢件事開始已經睇咗10個牙醫,有5個係知道咩事,但會全盤否認呢啲箍牙嘅影響,唔想理咁多,gaslight我啲牙好正常,塊臉好正常,係我諗多,甚至恥笑我做咩睇埋網上啲陰謀論(但我係自己親身經歷緊然後先上網開始睇吓有冇同路人,而且我係睇開論文,有好幾篇論文有講箍牙對臉型影響,箍牙對頸椎有影響,亦有好多正畸協會sponsor嘅論文係講呢啲症狀同箍牙冇直接嘅"因果關係")有2個係知道咩事,承認箍牙係會有呢啲影響,然後要比八萬港紙咁上下就可以fix返佢(後黎發現佢特登隱瞞佢propose嘅治療方案嘅嚴重副作用,換句話講即係利用箍壞咗牙嘅人呃錢),有2個係知道咩事,但唔識醫,叫我拆箍帶維持器帶成世算

我唔係講緊一定唔好剝牙,而係如果係唔適合嘅人身上剝,係會有好嚴重嘅後果,因為人類天生唔應該少咗4隻牙,身體係一件好精密構造嘅機器,我試過同fd合照嘅時候啲人話我個頭真係好細,我啲牙又大粒,剝牙係我身上同截肢冇分別,就好似一件機器少咗個細齒輪咁,揸過棍波車都知,一檔係幾重要。冇咗第一檔唔係唔得,但要用第二檔開動架車,踩嘅油係要多好多
你拆左箍未?我未拆之前喺某啲角度/燈光下影相啲牙會唔咁明顯,但拆左箍睇就好正常
我有隻本來係牙肉包住,箍箍下出左嚟而家要去剝
有冇人係黃彩欣到箍牙 ?想知佢如何
我剝咗
你感覺如何?係剝一隻?
係剝一隻
因為我係虎牙生錯位,乳齒犬齒冇甩,然後醫生話個犬齒唔會調返啱位,同埋牙肉tun咗上去,所以佢建議剝。我已經剝咗,暫時冇問題,可能本身都生錯位,本來就有少少少少大細面
擔心既就consult多幾個專科啦,個人覺得至少consult 3個
有冇巴絲打係維港口腔箍過牙?
想問下大家有冇試過箍牙收得太入?
我本身係因為嘴突而箍牙,剝左4隻小臼齒,傳統鋼箍
So far 箍左兩年鬆d, 自己同朋友都覺得而家有d收得太多,本身自己d牙已經細粒,加埋個銀色釘笑起黎望落好似冇牙咁
同過醫生講,佢話我而家咁樣係正常,之後拆箍就冇事
想問大家我應唔應該去第間牙醫consult下我個case係咪真係有問題
同埋收得太入係咪其實冇得救
絲打我情況同你有少少似
你以架有無update整成點?
Beame係咪好流?
上youtube搵極都係得啲kol廣告片
無真用家片
有冇人箍過莫浩源 覺得點
拆左我諗你會覺得仲入
因為無左釘托住咀唇
係囉剝左牙係咪就冇得出返黎 我而家都唔知點算好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞