LIHKG 箍牙集中討論區 52

815 回覆
2 Like 2 Dislike
你咁平嘅
我class 1 ,傳統,剝連箍連檢查要4000鎊
我都係英箍,依家箍咗1年了
我去consult 前自己做咗好多功課,要點用英文同佢解釋我想點
要注意佢地嘅審美同我地唔一樣,所以你要先清楚自己想點再同佢地講返
你要剝,我唔洗

我早過你整,可能依家通脹加左價都未頂
有冇人箍到有好嚴重副作用?我唔係香港箍...我由細到大鼻敏感用口呼吸,睇牙醫個陣問佢我係爆牙定下巴後縮,佢就話剝4隻箍就OK,依家箍咗2年10個月,佢一開始埋gap個陣淨係後退我上棚牙,搞到上下棚前牙一直掂實,下顎要退返後配合個咬合,咬合唔齊,成棚牙歪晒,我塊臉都歪埋一邊,下巴左右唔平衡,拉住我頸嘅肌肉,連住我背肌,左右肩胛骨都唔平,盤骨都歪埋,照X-ray見到氣管都窄咗,因為下巴後縮,呢幾個月啲症狀越黎越嚴重,同個牙醫講話幾次佢都唔理,直到對上一次覆完診個下巴超痛,要拎走個wire休息吓先,依家已經睇過幾個牙醫,每個說法都唔同,每日個咬合都變,一時左邊臉痛一時右邊痛,耳又痛眼又痛,因為塊臉不平衡,有一邊眼都輕微斜咗,有時轉個頭會暈,好辛苦,完全唔知可以做啲咩

我箍到一年嘅時候 見到法令紋冇啦啦深咗好多已經有問牙醫係咪唔應該剝牙,佢求其話唔係呀依家咁樣幾好,我究竟可以做啲咩,真係好絕望,我唔應該剝牙,我本身只係下巴有啲後縮,條脷一直冇放上顎,我原本只係做返mewing學返正常呼吸嘅姿勢就得,依家睇第2個牙醫佢話要整返要9萬+,仲唔包一定會整返好...我本身儲咗好耐錢箍牙,我根本冇咁嘅錢再整...本身已經有depression,我真係好絕望好絕望

有一個專科話其他症狀完全唔關箍牙事,淨係望住啲牙話排得好整齊,角度好好 塊臉睇唔出有歪,打發我走

另一個好啲,不過我睇佢係劇痛之前,佢建議我一邊繼續箍,一邊睇一個佢推薦嘅神經整骨師,同時有比treatment plan,要打橫擴闊返個牙弓,6萬+,但我塊臉已經凹,如果再打橫發展應該會再凹啲,另外睇咗佢個神經整骨師2次,冇咩料到

另外2個都係話因為我磨牙/平日無意識咬實啲牙/箍牙嘅pressure令下巴周邊嘅肌肉勞損所以痛,淨係話熱敷搽藥,冇咩點comment個牙醫箍成點,我話如果我咬實嘅話會仲痛,所以我冇咬過,佢又話啲pressure會build up,任佢地講

係9萬+果個先夠膽comment原本個牙醫,佢話白人同亞洲人個牙弓size本黎就唔一樣,佢個treatment plan就係向前打返開啲gap,再睇吓要唔要植返4隻牙上去,或者拉返啲大牙上前...但第一次consultation佢係咁講其他case有幾成功係咁sale我,冇真係focus係我個case到,都有啲擔心...同埋維持器又計錢,箍得耐超時每一個月又計1500,感覺比人㩒住砌咁

我會投訴依家呢個牙醫,但9萬+個牙醫話美國正牙協會有出一本厚嘅fake data係講啲牙同顳頜關節紊亂症(TMD)係唔關事,等啲人箍到啲牙同個顎骨唔對嘅時候想告都告唔入
可能都係繼續搵...大部份主流嘅牙醫都係話氣管變窄就搵耳鼻喉科,膊頭盤骨歪就搵physio,總之就唔關箍牙事,上面3個已經搵得好辛苦係會聽我講而且明白我嘅情況,9萬+睇落啲案例ok嘅...thankyou你咁有耐性睇晒回覆我
我依家拆咗wire同拆箍冇分別,本身個牙醫咁閪,我都打算下次覆診叫佢拆埋佢再搵另一個接,同埋個個朋友聽到都叫我止蝕,就算比晒錢都好,佢依家箍到一pat屎咁唔箍仲好,會繼續搵吓有冇好牙醫接手,thankyou你
好問題呀,因為我背脊以前有傷,所以一直有睇physio. 個傷一直都好stable,直到半年前個胸骨開始少少歪,做squat個陣feel pat pat肉用力唔平衡,行路左邊膝頭會痛,左下背會痛(唔係傷呢個位),我仲一直以為係舊傷問題,但明明我有睇physio,有拉筋,做physio運動仲密過之前,傷勢冇可能會變得咁差

加埋個鼻竇炎越黎越密(1-2個月一次,以前係可能半年一次)本身鼻骨歪,用手撩鼻屎feel到個鼻孔越黎越窄,照x-ray compare返之前個啲更加見到個鼻道形狀唔同咗,有晚照鏡見到左右下頜骨位好唔對稱,個角度無意間見到下頜骨連頸嘅長度都唔同,右邊下頜骨係上過左邊,自然拉住我右邊膊頭肌肉,所有野串連埋一齊完全make sense晒,我fb join咗個箍壞牙嘅group,一個post講左邊咬合會痛連左邊盤骨歪,底下有3,4個留言話一模一樣,左邊對左邊,右邊對右邊,我睇個神經正骨同個9萬+牙醫嘅office更加有講呢樣野嘅poster

最神奇嘅係,最後一次physio appointment嘅時候我同佢講咗呢個可能性,箍牙箍到背脊盤骨歪咗,佢話雖然冇聽過,但都唔係冇可能。跟住就幫我按摩同針灸左頸,右膊,左下背,個日返屋企之後冇幾耐就feel到下巴比人用手掌壓到實一實嘅感覺,持續咗幾日之後去牙醫覆診,一覆診,個晚下巴就開始劇痛然後要拆箍。

我推斷呢半年我身體一直嘗試compensate卸走箍牙不平衡嘅力,一見physio嘅時候就將呢啲力推返晒上我下巴,原本嘅root到。如果唔係我親身經歷,就算我讀nurse都真係唔會信人體嘅構造原來係咁神奇,同埋開始信中醫針灸

最後,good thinking呀,我依家拆咗wire同拆咗箍冇分別,一開頭我都諗住佢可以返返原位,依家已經差唔多一個月,每日我啲痛楚都唔一樣,啲牙同身體仲嘗試緊攞返個平衡。同埋如果冇external force嘅話,啲牙係唔會點移位,平時啲人會移位係因為佢地嘅身體(可能強壯啲掛)冇為啲牙compensate,但somehow我嘅身體就會遷就咗啲牙,呢一個月如果唔係我用手推返開啲牙,佢地都真係冇乜點郁。因為我箍到差唔多埋尾,同埋我有剝牙,所以啲牙唔會去得返原來嘅位置,甚至一直阻住我正常咬合。我懷疑我牙醫箍個wire太窄,下巴骨要就返啲牙齒所以下巴後縮,我上網睇用手拉返開上下牙弓啲痛即刻好好多,但去咗旅行冇拉幾日之後又開始越黎越痛。其實我唔知係咪換過個wire shape就得...不過我諗都係睇定啲先再繼續箍了,thankyou你呀
thankyou
去左睇牙醫,佢有2個建議,想問下大家意見
本身哨牙,上下排門牙向外斜,下巴縮左入去
選擇1: 只需磨牙,箍1年左右,但估計箍完上下排門牙都仲有4mm距離
選擇2: 剝上排一隻智慧齒(本身得一隻),落橡筋箍,箍2年左右,最後上下門口距離縮到2mm
智慧齒無向橫生,仲係牙肉入面
價錢係選擇2貴10k
請問大家會點揀?剝唔剝智慧齒好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞