LIHKG 箍牙集中討論區 52

815 回覆
2 Like 2 Dislike
無知一問大家:
如果年紀唔細
前排有爆牙
唔箍牙係咪可以造牙套?
我見杜汶澤都係咁
我本身啲牙整齊,但係多蛀牙,亦有啲已經杜咗牙根,個位置分布差唔多都係口腔上下左右嘅第一隻大牙,如果單純想剝左杜咗牙根嘅牙,同埋啲蛀牙,再去箍牙(四隻智慧齒都生晒,淨係左下角嗰隻打橫生,其他正常)實際上做唔做到同埋多唔多人咁做?有無ching有經驗

利申: book咗牙醫,但係要去到2月20幾號先有得睇
如果你唔係crowding好好好勁千其唔好剝 唔需要剝都可以箍 睇返我個case
spark有冇人做過?好似係新野,有醫生跟進
想問下幾錢大約? sales話要提情況,無比個價我知
唔剝係點箍?磨牙縫?
我打算箍invisalign,我啲牙大致唔算亂,只係下排牙有少少唔齊
醫生話唔洗剝牙,只需要磨牙縫,磨8條牙縫,每條0.5mm,上門牙+隔離兩隻牙(3條牙縫) 同埋 下排中間牙(5條牙縫)
但尋日去洗牙個醫生手勢比較粗暴同趕急,洗嘅過程好痛苦同成口血
好擔心佢磨牙縫都好似洗牙咁
之後網上睇其他post講磨牙縫嘅後遺症,磨牙縫有機會有蛀牙、牙齒敏感
所以唔知應唔應該磨牙縫箍,但唔磨牙縫就咁箍會變倒及,好似無得揀,一係箍一係唔箍
但俾晒錢又好似洗濕咗個頭咁
有冇磨牙縫箍invisalign嘅巴絲係成功無出事,可以俾啲信心我
人地成功都唔關你事 你又唔係同一個醫生
有冇上網睇下你個位醫生評價
我又係好驚原本好地地啲牙俾我搞衰,嚟緊要磨牙縫箍,但係聽講磨完牙齒會敏感同蛀牙,而家好驚好擔心,但俾晒錢,而家唔做又無得退返啲錢,定係磨牙縫好正常,唔洗咁擔心?
我係箍Invisalign lite 齋磨牙縫無剝牙
基本上除咗最後兩隻大牙,每一條牙縫都有磨(按progress 分幾次磨), 小𦥑齒都有磨
我覺得我嗰牙醫手勢都好,無整到牙肉流血&唔覺有磨meh咗
+ 自己之前一直都零敏感牙齒所以今次磨咗咁多隻都係完全無事

不過一開頭啱啱磨完,條牙縫好似黑洞咁可以收埋好多食物
了完條菜仲可以了條肉出嚟
要食完每一餐之後好好好好好清潔
有冇人試過唔記見咗啲retainer,去第二度記過?
問過箍牙個醫生成9000蚊2對
一路都覺得d牙唔係好齊,應該要箍

而家又諗緊轉醫保plan,見到有個plan可以加錢買自選保障,好似話箍牙有每年10k 保額

想請問返箍牙嘅洗費係一炮過定係分開咁比ga
唔細指幾大先

50歲就唔好搞啦。。。
我想請教一下,如果淨係門牙兩隻小小兔仔牙,大部分都齊,想做隱形箍,邊到有好推薦
好似供樓咁
先俾一大筆例如半數做首期
尾數係每次覆診慢慢清
實際情況問返你想箍嗰個牙醫
最後你有冇consult 杜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞