LIHKG 箍牙集中討論區 52

816 回覆
2 Like 2 Dislike
箍牙Q&A credit to 施華朗尼馬達巴打
歡迎一齊集思廣益

Q:想箍牙,搵邊個好?
A:一般建議普通科牙醫或者牙齒矯正科專科。
名單呢到有:
https://www.dchk.org.hk/tc/list/list.htm

Q:普通科同專科有咩分別?
A:專科醫生成為普通牙醫後要進修多最少六年,可以處理複雜既牙齒問題,收費亦較貴。

Q:箍牙一般有咩種類揀?
A:主要有傳統或者透明(隱適美)。

Q:治療費大約幾多,包左D咩?
A:
普通科 - 傳統約$30000起,透明(隱適美)約$40000起
普通科收費一般已包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器,箍牙所需之相關牙科費用(例如:剝牙、補牙、洗牙等)
專科 - 傳統約$50000起,透明(隱適美)約$50000起
專科收費一般只包括治療前X光片及牙模,箍牙費,一副固定器
**個別醫生收費會有不用,詳情請向診所查詢

Q:想開始箍牙、療程係點?
A:首次諮詢(免費至過千元,部份會於治療費扣除) > 制作矯齒記錄包括X光片、相片及牙模(一千至數千元,一般可以於治療費扣除) > 醫生提供治療計劃(免費) > 展開療程

Q:廿幾歲先黎箍牙,會唔會太遲?
A:唔少人都係呢個歲數先箍

Q:有咩醫生、診所要小心?
A:康齒堂、網上遙距箍牙、淘寶
請問有冇free consultation? 最好專科
點睇Beame ?
https://mybeame.com/about/?fbclid=PAAaaWGh1oPXlWqzQOgGMarxUDt2DbkC-_KUt42KyAOvE0PiQuSHMCmk45tYg_aem_AYNaa4eBfD6eitt7w0Ay_idial1vwWDWcWJI5GYwGMiN3mbn_Hl4S_m9zRGumqgC6Us
我去過免費做左3Dscan評估,佢話預上面10個月,下面6個月$15000,之後要買一年固定器$12000,total都係$30000樓下
但係遙距牙醫跟進
箍牙紀錄
32歲先拎箍牙,想左諗左掙扎左好耐,D牙本身好齊純粹嘴突,下巴縮左入去咁
拖到呢個歲數再拖一係成世唔好再諗,一係better late than never, right?

19號上箍,今日去左剝牙,剝右邊上下小臼齒,下星期再剝左邊。

剝智慧齒已經係10幾年前既事,今日剝牙直頭好能緊張。
上下各打2針麻醉,等左15分鐘左右就痺哂
開始剝果陣一D唔痛,但完全感覺到醫生拎個鉗黎扭甩隻牙咁
感覺又怪又後悔,好似對唔住好地地隻牙咁,但係落左鉗隻牙鬆左點都無得返轉頭。
內心戲好重

最後順利剝左2隻,無斷到。
止左血成晚都無胃口食野,聽日先再算
點解有D倒合牙唔洗做手術..
骨性係咪一定要
箍完好多年移位想再箍
應該唔洗專科
求推薦
有冇骨釘牙醫推介?
求救😭
箍牙中,正邁向失敗路上
樣衰過未箍前
好想死

未拆箍
知唔知道邊位專科牙醫願意接手二次箍牙?
手勢好,願意同病人討論?
點失敗先
溝通唔到
覆診幾次都提出過嘅問題,頭幾次話下次整、下次整
最後答我:係專業角度睇,咁樣唔洗整
問題副牙係我嘅,我日日照鏡望到好唔舒服,接受唔到😭
咩問題?角度/中線/收幾入?
普通科醫生?
都係呢啲問題啦

箍牙專科

真心求救,有冇介紹😫
最近去咗consult 醫生話可以剝牙或者唔剝牙 本身嘴有少少凸 但係醫生話正面睇睇唔出
剝四隻牙就中線對齊 同埋嘴變平 諗緊犧唔犧牲四隻牙
有冇巴打畀意見
呢度網絡世界都收收埋埋
其他有心人都好難比意見/ 想幫你
有打手mon post 🫠

續求其他有醫德專科介紹😫
Ching
如果我走到,到時會同大家講多啲啦😫
LM
多謝Ching🙏🏻

我查咗牙醫名單喇
請問可唔可以俾多少少提示?
我搵到嗰位係男士、英文名R字頭、佢係各區駐診嘅診所都唔一樣名
係呢位嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞