LIHKG 箍牙集中討論區 52

816 回覆
2 Like 2 Dislike
上箍先會比第一期錢
比幾多係你同姑娘傾咗先
睇人,信你牙醫會好啲
箍完大約都5-6年
好似走走地位 係咪揾返以前醫生好啲
唔想再洗4-5萬
想問下帶左retainer個咀係咪會凸左同未拆箍差唔多
有無人內箍果隻fixed retainer?點用牙線?
我都係, 有隻門牙爆返出黎好難搞
有冇醫生介紹可以執執
唔想再用咁多錢搞
求指求
本身牙冇咩問題 只係有d疏 同個嘴有少少凸
去荃灣一間牙醫 佢開我50k
但我search佢又唔係專科 係唔係應該換過個好d
同埋其實專科同非專科係差幾大...
最近覆診要開始拉橡筋
之前google過,有啲複雜到好似玩花繩咁嚇到pk,好彩我只係需要拉2條
聽多幾個醫生意見
你就會揀到
喺淘寶買過同款,好用,我箍陶瓷,每日用牙線都係靠佢先攝到牙線去大牙牙隙
睇下係用邊款retainer,透明好似隱適美嗰款戴完會嘴凸,因為上下牙有retainer隔住後面大牙咬唔埋,如果係有鐵線嗰款retainer戴完唔會嘴凸。fixed retainer係靠牙線穿過黑三角先清潔到牙隙,但如果無黑三角我都唔知可以點
追咗咁耐po伍醫生好似風評唔錯,但唔知接唔接二次箍牙
你宜家嗰位醫生係男定女?
想問下其實剝左四隻小臼齒之後,大家箍完會唔會覺得食野有影響?例如速度、咬野咁
打算搵專科箍牙,暫時有幾個心水:

1) 林詩韻
2) 岑儉
3) 莫重偉
4) 岑美恩

🙏🏻請問大家試過佢哋未?好驚有伏
你可以全部consult曬,每個牙醫講既plan都有機會有好大分別,除非你簡單case
有冇巴絲試過不停咁甩釘可以點做
箍咗一年 一直都冇事
早幾個月覆診 牙醫唔知做咩幫我搣咗下門牙粒釘重新黐過(唔知係個位唔啱定係甩咗)
自此之後嗰粒釘就勁容易甩
次次都要改早日子返去黐返粒釘 啲進度落後晒
已經好就住就住 我本身係唔食硬嘢
依家我連食餃子都甩釘!
我本身門牙大,依家已經磨平咗、搵嘢托高上排牙
點解剩係嗰粒咁容易甩我可以做啲咩
有冇人箍緊隱適美?

我下排勁難先除到同戴到 有冇啲技巧可以分享下

好驚傷到牙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞