LIHKG 箍牙集中討論區 52

998 回覆
2 Like 2 Dislike
半個鐘+1
我買左super floss,但佢最幼果part有d位對我黎講都係太粗,跟住我就用super floss綁住自己平時用開既牙線
想問下單頭牙刷邊度買?
淘寶
不過我親身試過同牙周醫生俾我果枝係一樣軟硬度一樣大細 除左個柄係0分別
會用牙縫刷刷下
無可能由得佢 因為食完野個口好似倉鼠咁點會舒服
我都係牙縫刷
已經練到唔使睇鏡
icic 無淘寶習慣添
其實要睇你個case適合邊種 咁當然都要睇個醫生點樣幫你執個plan啦
頭盔:聽我老細講 倒及的話inv 可能會好過傳統wire
有時候唔洗剝premolar都可以幫你推返正常咬合(不過有d要剝智慧齒因為頂住唔夠位)同埋佢可以一隻一隻牙咁慢慢郁 可以磨牙罅去比位置d牙移動
但if一定要剝牙的話缺點就係一定會耐
同埋肯定收得貴 因為lab fee都幾乸利之餘依家仆街inv 要收運費
wire的話郁得快d
但係好折磨 比d鐵線刮住牙肉之後仲要因為郁得快and大力所以d牙會好酸 酸到咬唔到嘢 優點就係有d比較複雜case例如隻牙生唔出低過普通牙靠鐵線可以拉返出黎(不過inv做呢d case有時候都會靠wire輔助)
唔會 本身都少食零食
而家直頭免得就免
唔想食完又清潔咁麻煩
岩岩做完深層洗牙 醫左牙周病
個牙肉去曬腫
不過就到d牙疏曬
想問下如果咁概情況做傳統箍牙洗唔洗搵專科??
唔複雜 好簡單
你牙周病stable未 你問下你個牙醫依家適唔適合做先啦 唔一定個個都要搵專科
我想要contact 呀
唔該ching
Tg: https://t.me/alan1122332211
所以諗緊係咪可以做go
約咗醫生等睇
刷次牙半個鐘真係搞唔掂都係去密d洗牙算,咁你而加幾耐洗次牙
我每次食完都刷, 每日3-4次, 刷牙係最快,
返工廁所刷, 係街搵商場刷
刷得多快手知點清理, 10分鐘都搞掂,
聽下醫生意見先
有時候你想調整得好d嘅話都係inv好d
go有限制幾多set同埋refinement次數
下個月先覆診
牙袋已經收番曬落去
唔知佢會唔會要我做骨修整手術
我就麻麻地想做
都係做定功課先 睇下點樣箍番埋d 牙
e 家全部都好疏
咁勸力

最弊我返工keep住食零食冇理由食兩塊餅又刷下

同埋去旅行點算
因為有骨釘, 驚佢發炎, 所以咁勤力,
用水刷一次, 再用牙縫刷先可以勾晒啲殘渣出嚟,
確保每個牙洞冇食物, 再用牙膏,
啲牙後期齊返晒就好快,
10分鐘就得, 開始有小小強逼症
好事黎既咁你而加幾耐洗次牙?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞