AI創世者 The Creator 劇透討論區

240 回覆
12 Like 71 Dislike
我估啲人想睇 攻殼果種
有隠形,cyber 啲既科技感既特技
套戲啲機械人表現仲廢過普通人類
其實8000萬budget做到咁真係勁
都係啲老套嘢 我覺得麻麻
- 美帝係萬惡之源 口講正義但炸鳩人地國家
- 亞洲就東南亞佛廟 日本Cyberpunk
- AI同人類共存
好心導演眼高手低就咪撚學人拍呢D題材 大把發揮空間但劇情成督屎咁
套戲劇本上喺令觀眾對AI有同理心呢一點上面做得好失敗。
雖然好刻意想值入個意識俾觀眾知:AI好善良, 好和平,而人類(美國佬)係大仆街,
但往往邊個善邊個惡就只係停留於對白上面,說服唔到AI點樣Vulnerable
而且機械人本來就好難令人覺得會Vulnerable, 相反睇返阿凡達點樣令觀眾對納美人同情就明白個分別。
如果令唔到觀眾對AI有同理心,故事就唔會令人有代入,基本上成套戲就失敗了。
只係好表面咁講AI 點有人性,點好,但個設定唔嚴謹,就比人個感覺好流

其實導演直接拍套full metal jacket 算啦
我覺得似Kawhi Leonard多啲
套嘢其實係鋼之煉金術師外傳嚟,只不過主角愛德華變撚咗黑人,女主角用AI人體煉成個女出嚟
臨尾仲要個黑鬼講句 I can't breath
想嘔
一早睇到你就好 唔撚入場睇
佢有提過成長之後就無限距離,你整多部都冇用
仲要係用依部sony相機拍

睇完
本來都幾多野想講

但睇完各巴打後只想問兩個重點算

遊牧號原來唔駛去到人哋上方掉彈
係可以射出去既仲知晒啲地點
點解唔一開始就毁滅晒啲地方
如果話因為要捉到AI神
咁我又唔明佢價值有幾多
有冇佢存在,AI機械人都可以一直生產落去

第二入邊啲ai地區城市或村落都唔同東南亞語言撈埋
城市又有日文完全不解釋點解會咁
最搞笑好多機械人做左僧侶和尚
呢啲係機械人本身意地定做佢哋既人所設定?

都係冇解

有而家人類一定做唔到既科技但同時又有啲而家冇晒既電視
個世界觀氣氛同城市設定
導演係咪攻殼迷黎

大橋都係果啲但既然人類同AI咁共和
點解美軍硬是當晒佢哋係敵人

都唔想再寫
入邊勁多野冇解

我只可以話大橋其實係愛回家劇但用科幻包裝
今朝打風睇完,頭半都幾好世界觀幾吸引,後半勁撚出戲劇情又唔合理,睇撚到想訓著,曬撚哂啲設定世界觀。

最搞笑係坐我後面果2個呀婆係度講戲,聽到佢地都話點解一時啲科技咁勁,一時咁撚廢
其實戲入面有講AI引條仔入去之後殺咗條仔
係導演係高估觀眾理解能力啫

套戲講嚟講去就係AI識得自我思考
唔再係用software嚟模仿人類
所以擁有自我意識嘅機械人走去做僧侶
透過宗教哲學思考生死或者自己嘅存在價值
生死對AI嚟講本身就係無解係偽命題
因為AI本身就係不死
生死係「生物」獨有嘅要素
如果AI要成為「生物」或者成為「人類」
佢首先要解決到「生死」嚟樣嘢先

美軍當AI係敵人
係因為AI續漸擁有人類同等嘅自我意識
驚終有一日AI會取代人類
所以要殲滅哂啲機械人
至於核爆只係人類對AI開戰嘅借口
你收皮啦 要玩呢啲哲學野好考導演同編劇嘅邏輯同表達
咩高估觀眾理解能力係佢玩得太低手
以為拎呢啲元素炒埋一碟就係哲學聖經比觀眾反思
要睇返導演本身就唔係拍開哲學嘢
佢係拍開星戰哥斯拉
但依家又想撈埋哲學嘢諗住有啲深道
先搞到套戲不文不類
而觀眾又一心諗係星戰個種科幻片
果隻自走機械人
啲ai 困邊狂射都唔爆
硬到痴線比佢跑左入去自爆笑死
但我幾鐘意入邊啲手榴彈
炸彈音效

又見inception 個日本人飲野

又見個機械女仔話食雪糕
唔知佢哋係咪可以食野

總之就太多野唔解

例如ai 警察
仲有有個兵死左
可以轉人格去機械人

最後女主就係咁樣用機械人同男主一齊

咁樣個世界應該有好多人咁做達到不死
但又似乎個世界冇做到咁

都係一堆設定但唔解釋
勁過marvel dc d片
痴撚線我都係咁諗
入場為咗睇佢點樣控制筆直係8000幾萬美金
CG做得好所以睇唔出係CG,但普羅大眾唔會get到哩點,或者哩類cg見得太多,覺得係應份
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞