AI創世者 The Creator 劇透討論區

240 回覆
12 Like 71 Dislike
https://screenrant.com/the-creator-sequel-plans-director-response/
Gareth Edwards Has No Plans For The Creator Sequel: "My Favorite Part Of The Story Is The End"
乜都好

係衰劇本

遊牧號瞄準器
我知,但個村民駛唔駛搏哂命衝關呀?
唔怕比海關射死既
可能度門係mechanic , 唔係電子
個故都完咗 唔好再拍落去 爛一次咪算

想問咁多位 呢套個劇本本身係咪 Rogue One 續集廢棄劇本改篇?有印象聽過呢個講法 但搵唔返 定我記錯?
又係skynet.... 等netflix
完成《俠盜一號:星球大戰外傳》後,加利夫愛德華斯在一次穿州過省的長途旅行中,於美國中西部一片草原中見到一間有日文招牌的奇怪工廠。身為科幻迷的他,開始幻想這間工廠一定是製造機械人,而假若出了意外,內裡的機械人走了出來,第一次接觸外面的世界,將會發生怎樣的故事?由此構思了整個電影橋段,正是《A.I. 創世者》的靈感來源。

Source: hk01
只能說 好普通
真係好得閒 好無聊 先好入去睇
今日嘉禾半價睇咗,成日回憶,悶到瞓咗陣
用A.I Cyberpunk 主題做包裝嘅文藝片
美術攝影配樂都高質 係多plot hole
男主角真係麻麻地 tenet同呢套都無乜感情 feel唔到佢同個細路女有幾close
兩套大片都炒

但係ballers佢又做得好
cg還可以啦,最後大戰唔錯
睇完負評剷走晒啲科幻期待先入場
當係反戰片咁睇又真係幾啱feel
其實唔差嘅 近年都少咗呢啲original 嘅 sci fi
不過可能本身太期待 所以有啲失望
男主角好撚廢 又自私 零好感
反而個細路女同埋老母幾吸引 最尾都幾感動
配樂畫面都好有feel
new asia 有啲 mix 東京 曼谷 香港 好正
而且Ai係正義同埋劣勢嗰邊有啲surprise
不過如果唔係單純話human error 搞到咁會好啲 而家咁樣有少少淺白同兒戲
整體都有7分嘅
物理壞?
最搞笑係班越南生化人捉咗呀karen同埋佢下屬上機,但係冇手扣咩都冇,就咁俾佢地兩個一拳打瓜咗

唔講以為越南生化人同佢兩個係同一陣營
我覺得個劇本大體都算可以,係有啲似children of men,但係啲好多位處理得好膠
但係喺架船上面,從日本佬手中救主角嗰part,係鐵門又開到
rambo當年糾正咗大眾對越戰美軍妖魔化
依家左膠橫行又翻炒
壞左點開
個細佬既能力只係turn on turn off
劇情太黑白分明,成套戲只講到AI機械人好和平好善良,冇壞心腸,美國就係邪惡帝國
所以唔明樓主點解會話好睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞