AI創世者 The Creator 劇透討論區

240 回覆
12 Like 71 Dislike
啱啱睇完,好撚好睇
睇到眼濕濕
出乎預期嘅諗法又真係冇咩
但係套戲嘅情感塑造做得好好一開頭5分鐘已經投入到劇情,再加埋Hans Zimmer啲配樂,真係好震撼,值得入場睇
交代得唔夠詳細,長少少就應該完美
係 呢度真係爭少少
勁多出戲位 頂唔撚順
渡邊謙仲有拍荷里活片,同期發哥李連杰係咪冇人揾佢哋?
有d驚喜 無悶場
之前唔係話全套戲都用 ai 做的嗎?
用埋黎巴嫩爆炸footage做trailer
睇完幾特別
好垃圾,啲劇情離譜

大大架遊牧號,被一個小朋友入到個控制室
兒戲到完全冇人守
成套戲充斥住唔合理,係我睇過數一數二令人出戲既戲
唯一亮點係G-13
雖然成套戲都喺度渲染情緒,但係出戲位真係太多,大佬,你炸咗架航空母艦啲人唔會整個第二架咩
好有尼爾feel
幾好睇,好鍾意個世界觀同啲機械設計
咁真係可以skip 得
AI 唔知佢地整第一架先俾佢地整姐
理論上無左第一架,ai 反攻,整唔到第二架

但on9 位係

1.兩條友毀滅到nomad

2.正常有一架,應該會整多架做spare

3.就算真係無整,AI 反攻贏左簽和平條約,點confirm 唔會再有新nomad? 就係繼續打結果都係要屠殺一堆美國軍人然後再唔可以俾佢地有軍權,即係AI 統治西方
質感好有趣但虛浮,一睇就感覺到係好幾套戲嘅大雜燴
最明顯係child of man,其次係blade runner同rogue one
幾難想像到2065年嘅新亞洲仲係high tech,low life;對亞洲人嗰種面譜化有少少反感
不過呢套戲個尾收得幾靚,所以挽回唔少好感

配樂好撚重料
見到龍角散置入式廣告忍唔住笑
今時今日用心做嘅原創科幻電影,值得支持
美術設計幾眼前一亮
唔玩霓虹燈嘅cyberpunk亞洲場景真係少見
睇呢套戲最有趣嘅地方係好似同主角行左一個旅程咁,一開始可能同男主角一樣覺得班AI同機械人只係堆程式。後面套戲會話你知AI有佢地嘅價值觀,佢地都會有信仰,會融入人類社會。觀眾認識多左亦可能會慢慢改觀,會覺得佢地都有生命,收皮已經唔係熄機咁簡單係死。

個尾堅係收得唔錯,一方面對比返一開頭個襲擊,順手總結埋今次旅程男主嘅轉變。

btw Cyberpunk2077都有個識字率40%嘅國家,low life又唔算好出奇
越南景靚,但唔多襯

成個世界得返美國一個國家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞