崇禎皇帝為何淪為最慘的亡國之君?

306 回覆
78 Like 12 Dislike
正解
事實證明明朝死左
唔同啦,明嘅諸王最後人數係勁多,一個親王生十個仔嘅話,一個親王九個郡王,跟住就養十個王
如此類推,到好後期先收緊繼承
https://zh.wikipedia.org/zh-hk/明朝藩王列表
你可以話明都係建諸候而少其力,但做漏酎金奪爵呢樣嘢
幾時有邀? 吳三貴放佢入山海關咋?
呢啲先唔係最慘
呢啲亡國之君只係國家氣數已盡 佢哋登基之際已經命中注定俾人架空等俾人篡位 到真係篡位嘅時候只係時辰已到
但崇禎呢啲大刀闊斧改革 希望改變一切 但到頭來得個吉 個種不甘個種無能為力先係最慘
明成祖本意就係而家明朝轉左皇帝話事先派支海軍去各國大撒幣
點解唔搞就係無錢派
習末皇先係最慘既亡國之君
咁先醒目

家陣習大大 無錢都要照派先on9
你點知佢會亡國??

只要佢唔打台灣既話, 就唔會亡國
因為有核彈, 無人會主動打佢

如果老百姓造反, 以現有軍力可以輕鬆鎮壓
最多有人政變推翻佢....但推翻佢都唔代表中共滅亡, 只係換左第二個 中共國家主席
調反轉睇
貪官就係有能力先貪到咁多錢
似嘉慶多d
上一代盛世之後佢接手繼續搞
但係(人口大量增長、土地兼併嚴重、軍隊腐化等等)
同而家(比歐美圍堵、經濟下行放緩、人口低增長再加老化)
呢d野唔係佢可以話來改就改 就算改都係執得正小小 到時無一個大契機去將成個制度轉變/科技突破 如果唔係就過多兩代到就大獲
嘉慶都係一殺和坤就開始柒
乾隆識用和珅
養肥佢 再幫補自己大花筒
侵略者無錯
中學中史明朝皇帝全部都係廢
篇文明示翠翠係亡國之君姐
我覺得行中央集權既農業國家大概都係類似結局,包括漢唐明三朝,全部都係土地兼併,國家收唔到稅+底層民眾被迫反,400年左右大概都係極限嚟㗎啦

唯有宋清兩代跳出左呢個框架,清朝唔講,宋朝徽宗時期形勢最好嘅時候,係西北幾乎征服西夏,對內文化經濟蓬勃發展,所以話靖康之難個人覺得係最大災難之一
蠢唔係問題, 但蠢但又以為自己好撚醒就抵撚死啦
樓主講崇貞真係令人反思某國養住一班前領導人, x 二代,國內又貪污又多災難仲要受其他國家杯葛, 萬一亂左可能吊頸都唔掂,所以揾班東西廠睇住 d 人民
明朝個制度聽講算係咁, 王帝廢都run 到同清一樣長
搞海禁
結果班福建佬做埋倭寇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞