崇禎皇帝為何淪為最慘的亡國之君?

306 回覆
78 Like 12 Dislike
佢到死個刻都仲話係啲官員水佢,唔關自己事已經抵撚死
啲人成日話明亡最大責任係萬暦話咩四十年唔上朝三大征搞到國庫空虛
但其實天啟多得魏忠賢最少仲保持到財政收支平衡國家冇乜大事發生
一去到崇禎上位殺魏忠賢剷除閹黨俾東林黨人上台國家財政情況開始唔掂要收埋剿餉練餉都係搞唔掂民變仲要變相迫百姓作反
你話邊個責任大啲
好好多啦,亡國多年都叫仲有得做下傀儡皇帝
咁小冰河時期又唔好彩既
「崇禎元年,全陝天赤如血。五年大飢,六年大水,七年秋蝗、大飢,八年九月西鄉旱,略陽水澇,民舍全沒。九年旱蝗,十年秋禾全無,十一年夏飛蝗蔽天……十三年大旱……十四年旱」

無萬歷三大征,等日本企穩陣腳
個對手勁過後金啦
戇鳩

試問有邊個皇帝一上台就要面對嚴重天災+農民起義+邊患
淨係計農民起義直接收左漢唐兩個朝代皮啦,拎其實野講,吏治敗壞係由崇幀朝開始,成日話魏忠賢喺度就財政就唔會有問題,成個大明朝嘅根基咪就係比萬曆同埋係鍾意破壞到體無完膚

的確崇幀好多決策都戇鳩鳩咁,但呢個死局你搵太祖太宗出嚟都未必搞得掂啦
慘過聖經十災
我覺得如果崇禎同後金議和
唔亂殺大將
內閣正正常常唔亂換人
專心農民起義
應該唔會最後搞成咁
Agger
做齊議和遷都俾太子監國應該仲可以保住半壁江山
成日話亡於萬歷
唔打三大征
對手就唔只後金既級數
分心打兩邊都差 d 收李自成皮
崇禎唔搞咁多野
佢 d 手下其實搞得掂個場
不過又咁
無崇禎無清朝
又邊有依家新疆西藏東北自古以來都是中国領土

崇禎唯有都係去上吊喇
唔計北平係佢老地盤呢樣,因為四叔覺得次次出兵漠北都要儲齊兵馬由南京甘內陸既地方出發好唒錢同人力物力,所以遷都北平係方便佢打鳩蒙古,但佢無諗過佢啲子孫都係二世祖不識軍事,最終響佢死後廿幾年就出現堡宗
問題係你想同 滿州人議和

滿州人 肯唔肯同你議和先??
但薩爾滸大敗
安史之亂又係咁撚樣
潼關守得好地地又推鳩人出去
咁佢可以將北京變成軍事重鎮, 洗乜將首都搬埋去北京??

漢朝 成日出兵打匈奴, 又唔見漢朝將首都 搬去更北方既地方??
被大臣拉落水
成日都有d 傻狗皇帝唔識軍事
又要聽埋手下班冷氣軍師指手劃腳
農民起義係源於天災同埋內部問題,解決左呢啲李自成,自然會有第二第三個李自成出現
北京本身朱棣地盤
條友可能心虛唔敢留係南京
唔係遷都北京可能英京果下半邊江山收左皮啦Wo
Buy time啫
到你搞掂李闖
咪可以抽返多d資源對付後金
漢朝定都長安、洛陽,點都叫北方,尤其長安出兵西域快。當時嘅北京係好偏僻,你見戰國燕國都發唔到圍就知果度係垃圾地方,係去到南北朝之後先叫好少少。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞