崇禎皇帝為何淪為最慘的亡國之君?

306 回覆
78 Like 12 Dislike
欽宗個d俾生蕃俘虜折磨左8年先死
點都慘過呢幾件
滿漢都係中國人,點解要分邊個係侵略者
土地兼併係指d地方鄉紳買晒d農地?
點解會收唔到稅
無險可守
淨係勤力有用我搵隻牛做皇帝仲好
D 人話崇禎殺魏公公係最大既過失
後金根本志不在吞併明朝 …努爾哈赤同皇太極本身一早應該想吞併中原啦應該
古代世界都無分別,
漢人統治外族唔見得仁慈。
1. 佢本身根據地係北京
2. 佢作反得帝位一樣怕人擁兵反自己, 所以精兵留身邊"守國門"
3. 漢朝定都長安(西安), 有天險, 當年本身關內之地物資豐富, 地理位置良好好多
4. 北京無險可守, 無大河, 無物資, 用嚟做國都係笑話嚟
最豐富嘅資源唔包括人力資源?
咁似影射某國主席?
我反而覺得佢似 道光帝
道光帝 玩戰狼, 燒英國鴉片, 然後英國出兵打鳩清朝
令世人發現清朝原來係紙老虎

家陣習總 同樣玩戰狼, 向美國挑機
如果美國忍唔住出兵打鳩中共, 就見到原來中共軍隊係老虎, 神話破滅
慘既係佢D 妃子

佢本人係金國 好食好住
四大鎮咪就係險
所以話有一個無能、死牛一邊頸再加埋控制狂皇帝,想唔亡國都幾難!
佢老豆只係殺功臣+覺得威脅到政權既人
齊泰同黃之澄只係唔識打仗,但一定唔係蠢人
盛庸平安鐵鉉全部打到朱棣崩潰

你話惠帝無名將幫手是否搞笑
因為明成祖時期已經唔洗考慮外敵入侵
怪就怪班後代唔爭氣
土木堡係人禍
唔係阿功臣殺左毛文龍
後金鬼可以輕鬆打到北京咩
崇禎好人咪算殺得佢遲
基本上明初分封制(每一個宗室每年派年金),加靖難之役之後需要中央集權(宗室不得干涉政治軍事及離開封地)就已經令明朝等死

班人無所事事,除咗扑野就無野做,越生得多仔,政府每年就要派更多錢

有錢(嘉靖初期)都仲頂到,之後又多天災(小冰河時期兼地震)仲邊有運行
明朝皇帝仲特別短命,改革都難以持久
佢唔係唔肯和談同議和,係想由大臣把口提出,到時衰左即刻甩鍋扮無辜同本身有大臣終於肯主動講比太子去南京監國佢都唔肯
咁咪就係個人本身無撚用
有本事先得㗎
有一個李景隆 已經足夠影響大局
反間計唔足夠解釋
而且有清代修史書後去貶低崇禎之嫌

殺毛文龍係得罪崇禎
但未至於要死

反而係己巳之變
袁判斷錯誤
令皇太極打到入北京搶掠
激嬲好多人

加埋當時黨爭好勁
袁係得罪唔少人
最後做政治犧牲品
睇下大明劫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞