崇禎皇帝為何淪為最慘的亡國之君?

306 回覆
78 Like 12 Dislike
其實睇返魏公公實際當權不過幾年
無論正面反面話佢好大影響根本唔可信
人口飽和小冰期大地震鼠疫呢D不可抗力先係主導
好似冇一個歷史學家研究過點解晉, 宋遇外族入侵可以偏安幾百年, 明朝一亡, 南明頂左十幾年就收皮, 其實就係明朝對自己人太撚仆街太撚高壓, 連漢人都想明室快d 冚家鏟...

崇禎帝俾李自成收皮, 永曆帝係俾吳三桂收皮, 鄭克塽係俾馮錫範夾返大陸
最關鍵既戰功都唔係滿人攞既, 咁代表左乜野?

拿, 我冇影射乜野架....
我理解 搬完龍門之後賴地硬

唔知你死拗啲乜 崇禎面對緊既氣侯環境

全世界政權都面對緊 至少東亞係一樣

做到咁柒得崇禎一個

唔通個统治政權一變就個個都豐衣足食 風調雨順
國泰民安 個個交齊稅

用香港做例子

你九成九話香港未落唔關習習 柒婆做得柒

有反對派 有貿易戰 有疫情 有天災 個個上任都係咁
咁全國農民起義加邊患?

有邊個朝代既皇帝一上台就要面對呢兩樣

大規模民變,漢唐明清四朝

只係得清朝可以平安渡過,你以為係老佛爺好英明神武?係靠源源不絕既關稅同厘金打贏。

同埋你估西方無事發生?成個三十年戰爭咪一樣收左德意志同哈布斯堡皮
想請教下巴打你兩條問題
第一條問題其實崇禎嘅出現有冇份去加速明朝滅亡
第二條問題係你覺得明朝朝網敗壞國力漸下嘅關鍵係嘉靖定萬曆
你搞得掂就無事

你不如睇吓平叛成功既皇帝做法係咩料

再對比下崇禎咪知咩事

下下搵啲平叛失敗例子黎證明 你實啱架

搵失敗者共通點 同搵成功者共通點

一樣係搬龍門姐

靠源源不絕既關稅同厘金

呢個咪清朝既本事囉 講到收稅收錢好撚易咁

無班貪官挖啲豪強士紳錢 有閪稅厘金收

你咪繼續拗 睇你搬得幾多次龍門
清零宗呢
同埋你好似好鍾意強調點解呢啲事對於後來嘅清朝冇影響咁樣

對於農民軍嚟講,天災越嚴重,就代表越來越多走投無路嘅人加入,每攻落一個地方通過掠奪官府,宗室同埋豪強就足夠養兵派糧,基本上一定越打越強大,淨計掠奪北京城已經掠奪咗最少40,000,000兩,足足兩年橫徵暴斂下嘅大明稅收

同理於後金,正正係因為小冰期,東北生活越嚟越困難先至不斷入關掠奪,後來蒙古人加入掠奪規模越來越大,入關之後每攻佔一個地方靠搶殺士紳富商宗室又一筆,搶返嚟嘅錢繼續攞去招降明軍,唔服就殺,成個情況就係滾雪球咁滾落去

成個晚明時局對於明朝就講就係個死局,天災 - 農民起義 - 被逼收重稅養兵打仗 - 重稅加天災令到更加多人加入農民軍,連年打仗關內經濟進一步破壞更加收唔到稅,任你打唔贏幾多場仗都好,個局勢只會越嚟越嚴峻落去

你天才你諗到破局之計,我又真係諗唔到
邊位可以搞得掂農民起義?

明朝可以學清代收關稅釐金?

不如你認真學下先?
明朝海禁咪on9 明明啲走私商賺到喊

農民起義搞得掂 大把

淨係朱元璋任內都鎮壓成10幾次

朱祁鎮農民起義 佢直接招安 比班農民就地開荒

萬歷有白蓮教

元朝就勁啦 隔兩年就黎一次起義 咁樣玩到100年

宋朝更加唔洗講 起義係威係勢既 就招安你

垃圾既就直接鎮壓

唐朝 黃巢之亂 搞掂 係節度使權力過大 收唔到科

而於邊患 屌你老母想問下邊個朝代無

屌你老母 次次都係到搬龍門

成功例子就扮睇唔到

不如你試下唔好死拗

同傻閪講野好痛苦
其實你知唔知咩叫大規模農民起義

咩叫流寇

講到招安就一定搞得掂撳,當年吴甡拎左十萬兩入陝西,係呀冇錯招安咗,十萬兩銀經中間貪污完真正落到去民眾手上面有幾多?百姓拎完啲錢去重地有因為天災乜都種唔出,轉頭又要逼你交三餉

仲以為你有乜嘢治國良策淨係識得空口說白話

唐朝咁都叫搞掂笑撚死,咁清兵入關,消滅左李自成,咁應該都叫搞掂咗其實你成日話人搬龍門,其實搬龍門嗰個會唔會係你自己?

同埋你講得出有冇邊一任皇帝要接管一個國庫空虛,基層官僚腐敗,要養一堆宗室既帝國,同時面對數十年計嚴重天災+邊患+農民起義未?

你講到個例子,咁我咪收皮囉
唔洗你收皮 你搬龍門咁勁

事實講晒都唔計
後期遼已經俾宋經濟反控制咗,其實應該聯遼滅金,前線推契丹人去打,事成再搶鳩埋燕雲十六州
河北山西陝西饑荒左幾年 跟住又通貨緊縮
軍隊係有戰鬥力 但冇錢出糧
李自成死剩18騎 幾年後可以帶幾十萬人打北京
成個北方經濟農業都收囇皮 根本都禁唔住起義軍
曹髦慘好多
噏唔出就收嗲啦
屌你老母講撚晒你又唔撚認 除非有人同崇禎一模一樣先計

你要咁先唔撚拗 不如你時光倒流縮返入老母閪啦

弱智
你講乜春啫

你連宋朝嗰啲小起義,預計我成個中國歷史數到一千幾百個比你啦

個龍門一早訂實喺度,你自己飛機射唔入就話人哋搬龍門
中原帝國如果想北部邊境安定,點都要有蠻盟充當利劍

就算後來冇蒙古崛起,突厥人(農耕嘅維吾爾人係遊牧突厥民族嘅異類)都係不安定因素
南明咁嘅時勢仲有時間同人力內鬥真係抵死架喎
前朝D慘好多, 明清兩代都唔算慘啦
以古喻某小學雞
咁多位師兄
有冇邊本書介紹下中國歷代稅收制度?
中學中史黎黎去去淨係教治亂興衰根本就學唔到野
明朝仲撚慘畀李自成張獻忠同清朝屠殺哂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞