崇禎皇帝為何淪為最慘的亡國之君?

306 回覆
78 Like 12 Dislike
當地豪強買通當地政府 借機唔交稅/交少好多
下面有巴打提出大明劫 明朝衛所田地係唔洗交錢 所以豪強有錢佬買起哂堆軍田自己種野
咁兵戶求奇篤個數 山高皇帝遠點管到咁多 所以當時明末衛所制無士兵 基本上靠私兵頂住
咁滿洲一個東北10萬人到都頂死你一隊私兵啦 (大概一隊都係1-2萬人左右)
當時袁同孫諗到用城牆加大炮仲有毛文龍既皮島咪阻到滿洲繼續前進 但係無錢明朝加收多個稅收咁就仆街啦官逼民反
多謝大哥指教
清朝係咪都係咁
你拎末期情況黎講緊係無啦

崇禎上任個陣呢啲全部未發生

但南明係呢種情況頂到20年

仲要係內部爭權散伙先比人打得入

你咪繼續上手問題 全部外在因素影響 唔關崇禎事
做錯一次就殺 10幾年都無個信得過既班底
做人都唔係好掂
未發生?

農民起義
明熹宗天啟七年(1627年)陝西王二叛亂開始,有一次最大的叛亂,直至清順治十五年(1658年)失敗,前後歷時31年。戰爭推翻了明王朝政權,期間使處於遼東的清軍有機可乘,趁機入關打敗叛亂軍,征服了中國。

明清戰爭萬曆年間已經開打

天災
萬曆後期至天啟年間中國氣候顯著變冷,進入小冰期,氣候持續惡劣。北方風沙壅積日甚,旱災逐年增多,農業收成銳降[1]。與此同期,中原氣溫與北方農牧帶的降雨量也直抵秦漢以來的最低點。整個明末時期始終伴隨着旱災、寒流、蝗災、水災、鼠疫、瘟疫等,此後中原氣候持續下降,天下大亂,狼煙蜂

???
清初時期哭廟案清洗左江南班豪強
但係到左中期咪又係官商勾結
因為衙門既官係中央委任落黎係阿爺出人工
但執法機關 (文員 "牙差" 捕發)係用當地政府出糧 而比錢個班咪又係有錢佬同豪強
雍正做一次稅制改革
唔收人頭稅,變咗收土地稅,同時限制左堆土紳逃稅避稅

晚清基本上就係靠關稅同厘金,宣統年政府稅收已經去到2億兩白銀一年,係康雍乾盛世嘅幾倍之多,大清就係靠呢啲財政收入打贏太平天國+賠錢

同時亦令大清成為唯一個大規模農民起義,但係冇收皮嘅朝代
清朝真係好好彩
有列強比槍炮鎮壓太平軍
加上太平軍自己又內鬥又唔同列強講認不平等條約
搞到列強心諗比你班邪教佬做到皇帝咪無肉食
啲公主妃子皇后皇太后連官女一車車送去黑龍江輪大米
赫德
個人覺得最重要都係國家有錢
打太平天國嗰陣,湘軍靠厘金已經可以養起軍隊,中央政府靠關稅彌補江南呢個傳統財政命根

雖然咁比較唔太準確,但同治年間無左南方,國家收入都有6000萬兩左右(應該未計厘金),對比明末政府一年稅收先得嗰幾百萬兩,有一說話鄭氏海商收入仲多過明朝政府,就知道當時明朝末年缺錢缺得幾嚴重
將兩個朝代既歲入直接比較唔太適合
特別係晚清既時候流通既貴金屬比明朝多,所以晚清既白銀購買力同明朝無得比
而且明朝稅制更多係征收實物難以用白銀論值,一般話得幾百萬兩歲入都係將折銀既金花銀收入當係中央收入。同埋明朝稅收能力經常被低估就算到崇禎後期三餉加派歲入都超過金花銀
你搵後世總結資料去證明崇禎朝無得救

同搬龍門有乜分別 照你咁講清朝又唔即刻收皮?

定係崇禎一死呢啲情況就消失晒?

定係清朝啲人醒撚過晒崇禎個一批人

根本個政府組織有能力去應付呢啲情況

比個唔識野嘅話事搞到乜都做衰晒
國軍係望風而降好似阿富汗政府軍咁
情況同電腦一樣

System run 太多啲bug慢慢累積到Fix唔到

往往reboot後就無事,自己理解下

同埋我只係指出崇幀朝面對嘅情況係歷代最嚴峻嘅環境,搵任何人搞都唔會搞得掂,係死快死慢嘅問題
你講得啱
所以我都帶咗頭盔話唔太準確,但晚明政府財政崩潰亦都係事實
金末帝先係,史書話太約兩至三個鐘就
惠帝同崇貞兩條友

一個就不斷all in個敗家仔,最後全副身家all in落去個敗家仔,然後個敗家仔輸晒跟住作反

一個就不斷插手係咁陣前換/殺將,係咁轉班底,轉到自己臨吊頸都唔知自己想點
擅殺毛文龍,以下犯上,中咗崇貞大忌。
小冰期足足50年,乜人都死
中間仲有個 明英宗

京師禁軍 比佢推哂去送死
後金係唔係即係尾帝?
Lm
條仆街王振累事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞