崇禎皇帝為何淪為最慘的亡國之君?

306 回覆
78 Like 12 Dislike
溥儀仲慘
入故宮要比入場費
典型不自量力,眼高手底,錯判形勢,最終引狼入室,自毀長城就係呢d
想攞返係啱
但錯在聯金
佢就唔好彩去唔切日本

清朝宗室就唔會解放後散哂
明朝滅亡真係好關佢事咩? 明朝d 皇帝個個奇奇怪怪 20年不上朝 都有
其實聯金滅遼都唔係問題
正正常常打都未必打得入汴京
係個陣白痴到信個神棍先搞成咁
就係唔上朝先好,國家大事由內閣主持就夠,皇帝無料係後宮玩女好過
傻鳩你用結果論睇咪係咁
當時好撚多你呢種人
~講唔惹佢咪冇事 ~咪攪咁多野和和平平賺錢咪算
遼唔打你唔係佢對你好 係計過數打埋蝕錢兼傷元氣
有條傻仔年年比錢咪算數 個門口就長期開住
入面咁多女咁多錢 我有咩天災咪得閒黎搶你野
完全係睇人地面色做人

當年金就死都要落黎搶鳩南宋地
迫到宋玩聯蒙滅金
宋衰左太多你呢D 19苟安做狗撚
大明經歷緊小冰河,所以唔太同意崇禎皇帝可以平安度過
李從珂仲慘,畀自己女婿迫到自焚
只可以話,無能比無德更可怕。
口講聯金 跟本冇聯到
最後宋想食花生先出手打
係遼太廢頂唔到金好耐一野被打爆左
金見到自己都打得爆佢順手就打埋落宋度
垃圾五毛死返出去啦 呢啲post冇錢賺架
傻啦,小粉紅話支那而家係盛世,世界第一強國嚟
個比喻就係門口被一個賊霸住
你同佢傾好唔好入黎搶野年年比錢佢駛
點知有日 另一個賊打死霸門口賊
見入面咁多錢就順手入黎搶

結論如果一早搶到門口就可以頂住一排
唔駛冇啦啦冇左半面江山
今年7月之後,降咗級排第二啦
喺佢哋心目中永遠係第一
金庸唔係咁講

“崇禎所以殺袁崇煥,並不只是中了皇太极的反間計那麼簡單。如果是出於一時誤信,可說他只是愚蠢。《三國演義》寫曹操誤中周瑜反間計,聽信蔣干的密報,立刻就殺了水軍都督蔡瑁、張允,等到兩人的首級獻到帳下,曹操登時就省悟了,自言自語:“我中計了!”那只是片刻之間的事。然而崇禎于十二月初一將袁崇煥下獄,到明年八月十六才處死,中間有八個半月時間深思熟慮。他曾幾次想放了袁崇煥,要他再去守遼,因此有“守遼非蠻子不可”的話,從宮中傳到外朝來。既然有這樣的話,當然已充分明白皇太极的反間計。他稱袁崇煥為“蠻子”,那是既討厭他的倔強,卻又不禁佩服他的幹勁和才能。
  然而為什麼終于殺了他?顯然,崇禎不肯認錯,不肯承認當時誤中反間計的愚蠢。殺袁崇煥,並不是心中真的懷疑他叛逆,只不過要隱瞞自己的愚蠢。以永遠的卑鄙來掩飾一時的愚蠢!”

以上節錄自金庸[袁崇煥評傳]

http://www.bwsk.net/wx/j/jingyong/bxj/98.htm
又係內地文直接翻譯
國之干城呀,點會變左乾城
燕雲十六州橫跨長城
收唔返即係成條長城廢左
唔上朝≠唔理事
神宗想立福王先係罪人
其實佢都算體驗左 越管越亂,越管越死
唔止一個袁崇煥
中間仲有毛文龍 孫傳庭 賀人龍比崇禎害死左
所以先搞到後期無人可用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞