崇禎皇帝為何淪為最慘的亡國之君?

306 回覆
78 Like 12 Dislike
皇太極係肯架
只不過係啲東林黨人夾尻崇禎咋
有無諗過其實講到尾都係錢既問題?

萬曆有錢只係因為有張居正幫佢打好個底,而崇幀朝無錢除左因為天災又加係因為前朝早已玩爛左國家財政
如果吳三桂唔投降
皇太極都打唔入山海關
有遼東加明朝每年課金
佢應該肯制
依家都係
咪玩翻遼金嗰套
年年歲幣
最多叫埋皇太極做呀叔
點會唔得
入關前嘅清兵,班友仔唔行寧遠,成撚日由內蒙衝入長城打刧,最遠甚至打入山東,同你玩遊擊都夠玩死你
主要係殺毛文龍,毛係title上面大過袁
清係將入侵合理化先厚葬,當初係被邀入關打李自成
定首都南京唔係唔得,不過軍隊主力要放邊到先?

放係南京?當外敵入侵趕唔趕得切北上先?
放係北京?如果某個藩王/邊將又搞清君側咁就點算
如果唔係多得于謙,南明會提早出現,北元提早復國
同意,嘉靖係一個好叻嘅皇帝
連年天災令到崇禎朝嘅農民起義比前朝嚴重呢點的確係冇得駁
但係財政呢方面我覺得有樣嘢可以再拎出嚟大家一齊討論
唔講魏忠賢同宗室藩王
崇禎一個人嘅內帑已經有幾千萬兩
點解明知國家財政已經唔夠應付三餉仲唔拎出嚟用
直至北京城破嗰一刻都冇用過
老豆無殺晒D人朱隸根本上唔到位
朱元璋將最豐富既資源留晒比個孫
但係個孫仲戇尻過林作,一手好牌玩到大爆炸
唐朝就係搞太多藩鎮,重外輕內先奶野
北宋就係強幹弱枝,一樣奶野
朱和尚己經考慮左佢地嘅歷史教訓,所以先重建分封,搵自己啲仔守邊,叫做無辦法之中嘅辦法
你自己理財不善怪前任
萬曆手下有人才
崇禎手下無咩?
不過比佢親手殺哂
佢本身係信王,冇稔到有皇帝做,平時都應該冇咩治國方面嘅training
無得怪個孫
阿爺點名既內閣係班打壞書生
再加埋個廢孫
輸係必然
咁佢應該冇參考過晉朝滅亡既教訓囉

唔緊要啦,反正個天下都仲係姓朱
佢啲手下真係玩鳩佢,方孝儒齊泰果啲只能算忠臣而唔係能臣,李景隆直頭挖個氹畀惠帝踩,真係靠害。六十萬人可以一戰輸哂真係歷史少有
當初嘅佢地當然肯 一開始嘅後金根本志不在吞併明朝 純粹淨係想入關搞下事搶下嘢

雖然當時嘅明朝係積弱 但其實都有返咁上下防衛能力 同埋有好多好將領 後金根本唔會想冒風險同你硬碰硬
明代總加速師
對唔住 玩壞財政果個係萬曆

就好似乾隆朝點解可以有十全武功?你估乾隆因為識開源節流,所以多錢洗?係因為佢老竇幫佢改革左成個國家稅制所以先有源源不絕嘅錢俾佢洗咋
咪輕敵囉
燕王手上資源好有限
我記得中間唔知邊到打左好耐都係得個和
到最後原來有條路直通京師同埋防守簿弱
永樂咪有計
學翻漢武帝眾建諸候而少其力
唔削藩但係係咁分封藩王削弱佢地嘅力量
朱棣唔打刧朶顏三衛嘅話,剩係玩包圍戰都夠玩死佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞