崇禎皇帝為何淪為最慘的亡國之君?

306 回覆
78 Like 12 Dislike
當時形勢容許你“搶到門口”咩
趙光義係指揮得柒 但遼國係訓身咁同你爭幽燕地區
到左北宋末年更加冇“搶到門口頂一排”嘅能力
最重要係有宦官做二五仔
所以永樂登位之後Dum咗本皇明祖訓走俾宦官讀書識字干涉朝政
睇content farm太多?

萬曆死果陣得返內帑700萬兩,早已經係天啟朝洗哂係宮廷開銷同補貼各部,崇禎朝唯一有機會大額進帳只有抄魏忠賢家,邊有可能抄到咁多錢

「北京城破前三天,工部員外郎趙士錦接手工部節慎庫(皇帝私庫)。庫分為新舊二庫,交接時發現新庫僅存銀二千三百餘兩,舊庫除罰沒贓物官金帶犀杯衣物外,只有銀千餘兩,且指定為鞏駙馬家公主(光宗樂安公主)造墳用」
其實好多歷史學家都講左明朝個問題
始亡於嘉靖,國力到依朝開始走下坡
萬曆三大征軍費係世界級開支
萬曆你覺得無事係因為張居正個底打得好
到崇禎接手已經係爛到無得再爛
又天災人禍又財政破產
人禍=民怨
財政破產,依個係積累左好耐既問題

李自成號令既係幾十萬民兵
個個剩係話搞掂李自成就無事
但其實係咪唔記得左高迎祥同張獻忠只係後面2個衰左
你搞掂一個李自成,過一排就會有第2個走出黎

同埋後金議和果度
薩爾滸大敗個個都知道你明朝得個樣
明朝仲主動認低威?
個個都知真係議和成功都只係表面
封建王朝通病
古時如果搞到發債 抽有錢人土地稅 商業稅既話唔洗滅亡
清朝末年搞好稅制已經可以續命幾十年(雖然當中好多因素唔洗咁快死)
只係明朝個時仲玩緊八股文 你叫皇帝同大臣點識搞番好個朝代
孫仔仲要為左名聲唔比人殺朱棣
抵輸啦
一想起古代既凌遲

我就只想做個平民普通活到死
到時日本喺支那整個大和朝
支那人又可以打飛機嚕
日本自古以來都是中國領土
日本人都係中國人
宋欽宗應該最慘
其實當時匈奴唔係喺北方 係喺西方 蘭州果邊 西安已經好近
呢種和議條件係建基於兩方軍事實力相略,打唔入你同你和議仲著數先成立,就好似宋遼宋金一樣

當年小冰期,東北地區越來越難生活,唔靠掠奪南方地區基本好難生活,明朝內部問題一堆,依加唔趁你病攞你命等幾時?就算真係和議過幾年一樣會搵藉口南下
滿清 都試過打到北京城下, 最遠打到去山東都試過

不過如果北京唔係首都可能神早棄撚左
國共內戰, 三大戰役

國軍每次都輸哂幾十萬兵力
不論金庸本人係點, 至少崇禎呢單佢係無講錯.
另外要問問你,

1) 點解一定要係外族錯? 漢族無做錯過?
2) 你口中既外族, 而家就係中國人, 即係中國政府胡漢不分, 以仇為親?
古代輸六十萬同熱兵器輸同樣兵力係唔同講法
仲要朱棣係以少勝多
清末時期, 是一個德國人教清朝收稅
呢個德國人 真係清朝救世主
令清朝 收稅都收到發達

古代中國朝代滅亡, 好多時都係唔識收稅
國庫無錢, 就只係識一味係農民身上收割, 結果逼農民造反
中國係農業國家,賤視商業,點會諗到依d野
鄭和下西洋搞貿易都畀朝中大臣屌到上天花板
「君非亡國之君,臣乃亡國之臣」
崇禎無insight
丁蟹思維,唔怪得下場係咁
蔣介石面對既情況同佢一模一樣
大明同民國都係俾日本害死
志大才疏,剛愎自用,講完
係愛爾蘭人赫德
尖沙咀赫德道就係紀念佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞