NFT市場真的死了!!!!!研究指出「95%收藏」已毫無價值

347 回覆
329 Like 4 Dislike
區塊鏈其實只係令20年前既虛寶secured 左者

試當真應該要多多利用一種被定義scam既techni去support自己既創作
就好似Sunny哥哥咁
實質上都係有少少分別既
例如實體活動驗證方面scan個 qr code就得
唔洗話要對咩會員編號 個人資料 (其中好處亦係無個人資料要提供)
啲活動就算撞正你唔得閒
都可以經opensea賣張飛 or 送比人
咁點解唔直接用crypto
大brand係cryptocurrency一定唔係scam,NFT就九成九係scam
錢就我出,房就…..
即係好多Open-source software都係叫人入幣落佢既錢包做support
我完全唔理解用NFT as a donation既講法

即係NFT as a donation就唔係scam
NFT as an art就係scam?
NFT RIGHT CLICK SAVE完可以一式一樣UP上其他鏈到
所有鏈都無認受性所以可以任印
但CS ITEM你開完係單一平台單一認證
除非VALVE自己無限放同一個ITEM出黎
如果唔係市場上有幾多隻就得幾多隻+未來開到既機率開到
完全唔可以COPY
實際上真係同銀紙既概念好似
NFT就係無人RECOGNISE既任印銀紙
即係要佢地自己整個crypto currency?

可能係keep住有個流通性你賣左轉番eth仲可以買其他野/離場
條撚樣幫人wash money
最慘係個果moment 真係呃到人,創新野啲人唔知頭唔知路戇鳩鳩咁
其實冇
炒賣同炒賣形式嘅詐騙個分別就係睇本身件貨個價值同個定價嘅差距
NFT比人鬧係scam其中一個原因係因為張圖冇基本用途
本身同明星合作出嗰啲個定位係算係一張獨一無二嘅簽名相
NFT個名一臭就即刻冇咗炒賣價值
所以鬧試當真scam嘅根本冇了解過發生乜事
當然試當真用持有NFT換福利結果搞臭咗個朵都唔可以怪晒hater
事實係佢地入場嗰陣都唔夠了解NFT
唔洗啦
小弟既"朋友"近排整緊個app會由e-wallet過數變成遊戲幣
e-wallet你用doge、eth都得,你唔介意收charge用返傳統過數都得

從來無人叫過小弟既朋友將nft諗辦法換成對等既遊戲幣
點兌換姐都唔知盤數點
無錯,只係 game 個 lifecycle 可能短D
blockchain 如果無人用都係收皮
事實上不停有新 blockchain 出
亦不停有 blockchain 收皮
咁我問你邊個衡量個NFT既價值
邊個監管NFT既associated arts係唔係偷返黎
買個個NFT既人有幾多access right on NFT and associated arts
左手交右手又邊個監管到

NFT一時又話賣試當真既effort、一時又話賣試當真既arts、一時又話d arts係auto gen、一時又話d arts其實係借畀黎、一時又話其實你唔係買既arts sorry你買緊個token

NFT都係留返係個lab同連仔個腦到生存係理想世界會好dd
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞