NFT市場真的死了!!!!!研究指出「95%收藏」已毫無價值

347 回覆
329 Like 4 Dislike
都有好多人無知、明星效應先會接貨
但係我從來無諗過連尼住會抱住咁既心態去睇呢D人

"佢唔蠢就唔會畀人呃"
"佢唔貪錢就唔會買NFT SCAM"
"佢唔飲酒就唔會撞死人"
"佢唔賭就唔會畀人斬死"
"佢唔買NFT SCAM就唔會畀人呃"
希望square enix 班傻閪高層快d 醒早幾個月仲話要玩水尾都完咗仲要不務正業
咁左手交右手呢?
再一次証明富者月富
從來騙局都係如一,只係外表有啲唔同
水魚都係嗰啲
估唔到會吹奏NTR天道酬勤呀

唔敢講試當真NFT project 係大成功
始終時限內應該履行唔到road map上提出嘅每日一片同電影

但瑕不掩瑜
NTR係出色
校花校草、實體謝票場、其他活動,有;
建立咗個凝聚力好強嘅社群(大至成個DC ,細至Fo毛足球隊、音忍、蝙蝠洞);
投資向啲嘅亦有連尼住實證有得執

只能夠講對比香港其他KOL/明星藝人/網紅嘅NFT project,NTR 絕對係業界良心
點解講到懶係複雜咁啫咪即係以前D2 跌把grandfather windforce 之嘛包裝下話咩play to earn 徙鳩氣啦整親d game 都係d 垃圾game 塘水滾塘魚根本無demand 講到可以賺其實比人當水魚徙時間又無錢搵
crypto 市場要去中心化所以無監管
pump and dump 日日都有

呢條片應該總括左成個2022-2023年NFT市場
https://youtu.be/PAuShL60x7w?si=w6LU1KHk2tja4xrn
佢當初轉個模式話係membership 咪無人會屌囉風頭火勢個個都玩nft 騙局你就出比人屌係好正路嘅事你話個project 成功不過pr 比人笑足咁耐都無so 啦。如果你而家出個連登 nft 無論你有咩benefit 有咩著數好有心機搞都好都一定比人屌到仆街d 藍絲又可以乘機話黃色水魚圈,有d 嘢根本就唔值得搞
有道理
所以NFT好易成為KOL呃人既工具
早場入個班 d airdrop 回曬本 汁唔小
我都一直唔明一張CAP圖有咩價值
得個聲稱既版權
Token冇用 同paper gold實際上個貨櫃係冇金一樣
雖然我冇nft
不過尼樣野本身都有作用既
作為兑換憑證 已經用緊既 例如上面講既試當真
未來有機會係演唱會門票 , 戲飛
你淨係睇畫既話 就太狹窄

中國都用緊尼d科技做數位人民幣
你淨係睇到公仔而已
其實攞嚟做資產轉移真係幾好
我覺得個主要問題係呢d 垃圾game 無人care 個economy 唔會work d nft 毫無價值就算on 唔on chain 都無人會理 如果d dev 整到隻真係正嘅game 佢地又會唔會攞d mechanic 走去做gamefi 而唔去正正經經publish 當普通game 咁賣錢算呢,咁嘅模式會搞到想整gamefi d dev 都係d 無心搞嘅人囉
未用咩古靈精怪既NFT 直接用crypto錢包啦
出名既crypto coin sell trust
個trust base大到可以同各國政府既fiat currency鬥
任何冇流動性既野都係scam啦
屌你 呢個總結得幾好
除非有一日真係係虛擬世界生活啦
好似fortnite 呢d 印銀紙出下皮就咁多人買
大把連登仔主動幫屎當珍洗底
遊狗笑住買樓換新車
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞