NFT市場真的死了!!!!!研究指出「95%收藏」已毫無價值

347 回覆
329 Like 4 Dislike
真 智商稅

果陣屌人唔賣NFT果班今日賺咗幾多?
洗黑錢一流
真係自從果壇嘢直到而家未睇過佢哋任何片
錯3次密碼就Total loss
你屌埋我個份
就算而家,依然係乜柒都加個去中心化就當係前景無限架啦,慘得過有傻仔繼續落搭
賣果個咪發達囉
佢地搞啲project對得住人地比的錢啦
連非會員街外客都都大把福利咁
甚實唔錯 唔止可以芒上面欣賞
仲可以print出黎 同其他人分享
提升生活品味
咁多垃圾NFT
得個柒頭monkey賣咁貴
有啲fancy靚 3D 動畫NFT都叫值少少錢有藝術價值
個啲成個尼奧寵物紙蛙蛙咁款嘅monkey頭真心唔知有咩藝術價值
成個market都係拎黎炒

九巴都有NFT
果時唔知做乜鳩 jpg 都賣錢
佢起碼真係有做到嘢 唔係sell啲乜嘢藝術品
NFT本身唔係一樣用途係呃人嘅野

只係啲人用NFT嚟呃人
人地搞專屬活動搞左成年啦,回夠有突啦
去el salvador生活可能去到中心化既
咪同倫敦金同傳銷一樣,實有人賺錢架
sad but true

好多人只係吸收傳媒/新聞話呃錢,但佢哋又無責任同讀者/大眾講解NFT本身係咩一回事,連累好多真係有心做嘅NFT project
其實咩係NFT?
同網上一張jpg圖有咩分別
你可唔可以講解下?
王大導收埋條片咁多年
佢賣咗出去
得買嗰條友有得睇
NFT(Non-Fungible Token,非同質化代幣)係一種獨一無二嘅數碼資產。佢用區塊鏈技術確保每個NFT嘅唯一性。

分別:
1. 唯一性:NFT有唯一嘅ID,而普通jpg圖冇。
2. 擁有權:NFT買咗就係你嘅,可以證明擁有權。jpg圖一般冇咁嘅功能。
3. 可交易:NFT可以用於各種區塊鏈市場交易,而jpg通常唔係。
4. 可追蹤:NFT嘅歷史記錄,例如誰之前擁有過,都會保存喺區塊鏈上。

簡單嚟講,NFT係有身份證嘅jpg圖(or any metadata)。

NFT嘅唯一ID就好似Amazon訂單嘅收據編號,都係用嚟確認你係product owner。
最簡單解釋就係

NFT=投資PROJECT嘅認證(會員卡)

個project 因為收到有人買佢哋NFT嘅錢,去做事回饋返買家

例如
試當真NFT(會員卡),收到嘅錢 有成本去搞活動,佢哋就每月搞見面會(回饋返買家)

咁當然仲有好似連尼住賣走張野賺錢等等玩法

其實NFT係對買賣雙方都有利嘅事情嚟
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞