特朗普:純電動車政策完全是災難 如重新上台將終止電動車計劃!

390 回覆
529 Like 63 Dislike
唔得 唔夠力
當然有少少太陽能幫補都好
你去過外國未呀
美國加拿大一街都係啦
見電撚T車仲多過見豐田T車
如果有一日求其插個13A蘇位
30分鐘內可以叉滿成部車
咁先叫技術成熟、可用

而家d電動車叉咁撚柒耐
根本同入油車冇得比
貪快 都得model s 0-100 屌打其他跑車

貪儲物空間大又得車頭可以放野

其實你知唔知 強國產電池係美國已經係拎唔到補貼.......做下功課先啦
唔難想像第時歐美全面電車化,
只要大陸一句唔高興,
就禁止汽車電池出口,
到時候全世界嘅春袋都俾大陸鍊住。
Level 3 Superchargers can take a Tesla from 0-170 miles range in just 30 minutes. It can get to 80% full in just 40 minutes.

長遠進步多少少已經到你要求。特別係香港270km range 夠晒有凸

反而係charger數目夠唔夠,其實好易解決
一堆油雞傻仔睇錯,以為trump 反電動車

BYD d 低價策略 對佢地而家疲弱既經濟好吸引

睇下 歐盟準備做野出招:

https://www.reuters.com/world/europe/eu-launches-anti-subsidy-investigation-into-chinese-electric-vehicles-2023-09-13/
你去過北歐未?
除時Elon係舉腳贊成果個
啲支那車又賤價個spec又廢係度做爛市
tesla自己都覺得model y sr 個range美國唔夠用直接唔賣
侵侵除左想清啲垃圾支那車仲要保職位
美國有廠生產比美國既tesla又贏
不過我唔知其他大車廠係美國有無廠,但支那車應該無先
冇計㗎喎
咁電動車確實係一個藍海
鬼叫你唔保護好自己啲核心技術俾人抄咩
開倒車唔係解決方案嚟㗎喎
混能最好
儲電池車咁把炮又要攞政府錢

50%組件係美國做已經可以攞美國政府資助
佢大把石油生意
好似淨係Missouri一個最up dup 既洲經濟產出就多過Italy
大佬你淨係睇電動車
一個月全荷蘭賣3萬部新車, 你呢度Top 10 EV加埋都唔夠8000部
仲要已經計埋PHEV

同埋你實地去睇下就知, 人地大把十幾廿年嘅車仲行緊
成個路面新車已經少,電動就更少

連荷蘭呢啲地方都仲係汽油多過電動,我唔知美國可以點樣夾硬嚟
?
問題唔係BYD MG呢啲車廠,
係BYD 寧德時代呢啲電池廠,
好多電車牌子都係用大陸廠嘅電,
如果你禁大陸晶片,
大陸就禁池車電池,
到時候就全球攬炒。
13A喎大佬
220V*13A*0.5h = 1430Wh
當夠你1.5Wh, 我當部車200匹即係大約150kW
一除! 0.01h = 0.6min = 你部車電板電36秒就會冇電。

咪on9。
13A喎大佬
220V*13A*0.5h = 1430Wh
當夠你1.5kWh, 我當部車200匹即係大約150kW
一除! 0.01h = 0.6min = 你部車電板電36秒就會冇電。

咪on9。
講到生產晶片嘅難度==車用電池
喺新加坡見到Tesla嘅頻率低好多
啲電撚痴線到意大利唔係先進國家都講得出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞