特朗普:純電動車政策完全是災難 如重新上台將終止電動車計劃!

390 回覆
529 Like 63 Dislike
電車城市揸咪正囉 係美國穿州過省去玩
每三百幾公里就要停半個鐘叉電 太凍太熱續航少幾十
係咁吹棒電車 你老味都唔知有無車牌
其實唔明點解電車會喺北美同歐洲盛行到
北美唔少地方冬天會零下十幾廿度 最凍嗰啲日子甚至零下廿幾三十度
歐洲冇咁凍 但冬天都普遍係零下温度
電車個續航力咁受温度影響 點解會受歡迎

利申完全唔識車有冇人解答下
按人均GDP 計,有最多Tesla 嘅係挪威
有錢佬坐一次私人飛機
等於你成世既排放
你窮撚仲on99聽有錢佬講交多d稅搞環保
熏點唔係存在幾多唔適合電車嘅場境,而係有幾多人佢地嘅場境用電動車無問題。

例如香港有幾多人需要「行沙漠幺路長時間50-70度」呢?
你話300又真係太少, model 3都600啦, 打個8折480
再當叉8成電行400km, 每揸3個鐘車hea半個鐘叉電都可接受
如果要輪快叉位就收得皮
的確難度唔同 但個威脅事實上喺度
越早清咗中國車用電池個威脅越好
2023年淨係BYD同寧德已經佔全世界50%market share以上
當LCD 生產難度比CRT 低,扺制LCD 並唔會令CRT 市場維持耐啲。
講事實逐個point 反駁,就話我吹捧
你有point 咪駁我囉
我有話美國 揸EV 完美咩我覆人都係話香港夠晒range 玩

ching 跳晒制咁,定係你揸開鄉下地方?未番過城市揸車咋?
當路面嘅電動車(唔係講銷量,而係實際路面嘅數目)達到二三成,好多油站會無法盈利(最少係無油公司希望有嘅盈利)油站就會執笠或轉型成充電站。咁入油長遠嚟講只會愈來愈麻煩,慢慢令部份人(我明當然唔係全部人)覺得電動車都無比油車更麻煩,然後惡性循環,油站愈來愈少。
你呢個提法有問題。13A 電30分鐘嘅能㬓就算一百%效率都唔夠充滿電動車。而電動車嘅耗電㬓亦唔會下降十倍。

我諗你嘅重點係充電時間?其實super charger 充20-80 己經可以30分鐘做到。

而在家居充電30分鐘並唔係咁必須。隨非你用佢做uber/的士啦。
日本Panasonic 不嬲都幫Tesla 整電
其實我係英國都見好多Tesla, 或者無香港咁多,但絕對唔少。

當然同時又有好多錢七。。
希望真係可以取消呢啲戇鳩電車政策
用唔用電車根本應該係市場主導
用家自行決定,而唔係夾硬用行政干預
歐美宜家夾鳩人轉電車真係cls
新加坡買車極困難,稅貴之外又要先買擁車證,整體成本隨時係香港雙倍
油車唔會完全消失,就好似有油車,馬車都無完全消失。
美國Tesla 本來就係美國造
好簡單,好少人日日揸過百miles, 同埋自己屋企有得叉,分分鐘屋企仲有第二架車
推行全面電車
其實係操控市民手段之一。
以香港計,核電加renewable 佔近半,三成係天然氣,其餘係煤炭。
水力發電

美國啲水壩都壽命已盡要拆
剛剛先過左n個五百年一遇大雨
五百年一遇水浸時咩車比較難死火?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞