特朗普:純電動車政策完全是災難 如重新上台將終止電動車計劃!

390 回覆
529 Like 63 Dislike
侵侵呢啲真係做嘢
食大麻一樣已經要收佢
車體都係Alexander Dennis, 只係電力系統用BYD
左膠係幫獨裁勢力打前鋒
黑社會公司背景中介支持
點解要提住8.4MW嚟講
電池可以裝多亦可以裝少,睇你電網彈性需要幾多
人地裝咁多電池唔等於你一樣咁裝咁多。

同埋香港去到2022年都已經批咗18000單太陽能
每單平均10kW,都已經去到180MW

應該唔止咁少因為好多case係啲新界倉下下100kW以上咁裝,但啲準確數字係電力公司營業資料嚟。
政府知都唔一定會公布。
其實就算全部車變哂電車,所需要嘅電力可能只佔全部電力用量嘅10%左右。
寧德唔係最強
但係綜合成本效益最高,所以多單係正常

不過你話一部車唔用寧德用Panasonic,當你一部25萬Tesla 3嚟講,電池佔一半成本。
差價隨時唔過1萬

加中國電池關稅嗰個比例都無咁少。
馬一龍都係佢果邊
今次條香江濕尻唔知企邊好
其實電動車唔使本身嘅電池容量好大
Google之前已經有晒計劃,但佢地唔行啫,但只有Google行得到囉
Google有一系列配套去支援電通車,當然佢仲有啲嘢我應為要更加貼身
[quote]香港有8.4MW太陽能?
點解要提住8.4MW嚟講
電池可以裝多亦可以裝少,睇你電網彈性需要幾多
人地裝咁多電池唔等於你一樣咁裝咁多。

同埋香港去到2022年都已經批咗18000單太陽能
每單平均10kW,都已經去到180MW

應該唔止咁少因為好多case係啲新界倉下下100kW以上咁裝,但啲準確數字係電力公司營業資料嚟。
政府知都唔一定會公布。
其實電動車唔使本身嘅電池容量好大
Google之前已經有晒計劃,但佢地唔行啫,但只有Google行得到囉
Google有一系列配套去支援電通車,當然佢仲有啲嘢我認為要更加貼身
我唔係電撚 意大利真係落後國家 廉價地方 人民人工好低 如果你去到英國就見到好多平價貨品來自意大利
有邊啲發電廠係燒石油
唔關難度事,但例如稀土咁中國佔咗大部份市場啲資源同人才都係喺中國,其他國家要唔依賴搵其他國家生產都會有個陣痛期咁解,如果嗰時有啲好嚴嘅電動車政策等於玩死自己
tesla加州發電廠啱啱先俾人踢爆係燒柴油
你班電車撚個腦裝屎 幾撚時又關香港事
咁有幾多先,好多核電廠都有柴油發電機
咪就係靠中國補貼囉
唔係講carbon footprint 呀傻閪
講緊舊電有毒重金屬, non biodegradable, 污染水源土壤,不能種植
Tesla唔敢講,你可以自己去問馬一龍
你講出問題重點
係時間同地點方便性
入油好簡單
去油站幾分鐘就入完

電動車呢?
要super charger先可以壓縮時間到30分鐘
但配套好少
有super charger位嘅停車場(無論係政府場,商場定屋村)又有幾多?
更何況super charger都要三相電
唔係真係好似我9up一個13A位就得

充電配套有限制
咁著手改進車嘅科技得唔得?
科技嘅嘢係人類大膽幻想之下不斷突破
幾十年前“電腦”仲係一間房咁大部
就算2007年前
手機都仲係玩下貪食蛇、播下mp3鈴聲嘅level
有冇人會諗幾年後就可以發展到智能手機咁
一部手機有齊電話,相機,mp3,電腦,導航儀器所有功能?
配合埋通訊科技嘅發展
一秒就可以同海外嘅親朋戚友玩facetime兼唔使錢咁滯
呢d嘢十幾廿年前有冇人覺得可能發生?

如果有朝一日
用個當年玩四驅車咁嘅摩打仔
就可以配落電動車到推動前進
輕輕鬆鬆就有1000km續航力
有冇咁嘅可能性?

但呢度d連登仔劈頭就話你on9
13A充電?冇物理常識乜乜柒柒
啱啦
nokia都夠用,使乜要iphone?
56K都夠用,使乜光纖10G、使乜5G?
輕輕鬆鬆就有1000km續航力
有冇咁嘅可能性?

話你On9係因為你基本能量守恒都未撚識
響度亂提一堆可能性

我問你丫,電動車再輕,俾你輕到得返300kg,淨係抵抗風阻要幾多能量?
或者再簡單啲,連車身都無,要一個60kg嘅物件由靜止到加速到30km/h需要幾多能量? 全能量回收停止又要產生到幾多能量

點都會大過一個四驅車咁嘅摩打仔 輸出同輸入到嘅能量
舊電會回收

俾你依家汽車仲用緊嗰舊鉛酸電池仲少好多重金屬
仲有一堆白痴嘢真係駁唔哂。
就算2007年前
手機都仲係玩下貪食蛇、播下mp3鈴聲嘅level

又錯

2004年末已經出現有AGPS嘅3G電話,可以上網,可以衛星定位。
唔係淨係貪食蛇

2007除咗第一代iPhone,當時一早已經有一堆Windows Mobile touch screen嘅手機,有地圖App有Music Player有Web browser,可以話係Smartphone普及徵兆,跟住再過兩三年已經係Android冒起直到依家。

貪食蛇係2000年之前啲單色Mon機嘅產物

任何科技進化都有一個過程,但你嘅On9係中間啲關鍵限制同物理極限未解決就開始吹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞