特朗普:純電動車政策完全是災難 如重新上台將終止電動車計劃!

390 回覆
529 Like 63 Dislike
屌你d連登傻西真係以為自己攞諾貝爾物理學獎
我講嘅都係籠統一個比喻啫
唔通而家電動車零組件就冇得再微縮化?
以後就冇辦法大幅提升到續航?
即係話而家電動車已經做到極致
冇得再進步啦係咪?

如果人類上唔到月球太空
只會話地球上冇咁嘅動力裝置擺脱到地心吸力
呢個世界仲有乜好講?
今時今日做唔到,只識話人on9嘅人
係永遠唔會進步
我唔係物理學家喎
點解我要諗埋我唔識嘅物理極限?
要講到聽日就做到?
呢個世界有幾多科幻片到而家都未成真啦
係咪拍親科幻片就係on9呀?
連登仔永遠就係咁
淨係識斟酌人地講嘅“乜乜乜?唔係咁喎on9"
所以真係講嚟都多鳩餘
呢啲係中學物理合格嘅必要常識嚟

唔撚駛諾貝爾獎

人類上唔到月球太空,只會話地球上冇咁嘅動力裝置擺脱到地心吸力<咁有數得計㗎嘛,你要有足夠加速度航具,你先可以載人上太空。
咁咪用現有材料設計Saturn-V呢啲大火箭囉。

但你話嗰啲乜鳩
輕輕鬆鬆就有1000km續航力
淨係風阻都已經唔係一度電解決到嘅問題嚟
你想點突破,講嚟聽下?

呢個世界唔缺好似你咁鳩嗡嘅人,但就非常缺乏會認識突破點跟住會去攻破嘅人。
但你就覺得自己係攻突破點嗰個,On9
我要諗埋我唔識嘅物理極限
咁你唔識又要懶醒提

咩物理學家,根本正常物理科合格都唔應該有你咁柒。

你DSE/會考文科定商科,定唔知乜科得幾分甚至零分?
幾時話過咩突破點呀on9仔?
我係馬斯克定SJ呀?
學你咁鍾意捉人地“唔合理”位就大大力鞭屍、如獲至寶
“鳩噏”都唔識打
打做“鳩嗡”嘅人
得啦 知你dse物理5**
叻仔
有一日求其插個13A蘇位
30分鐘內可以叉滿成部車
咁先叫技術成熟、可用

你被人屌係因為呢一句,充滿住矛盾
但你自己都唔知自己錯乜就話人地屌鳩你On9

跟住你係要再柒乜乜科技進步,講更加多唔合理位再柒落去。

柒完又柒,屌你On9係咪應該?
想係番本地設廠又過唔到環保撚
個班友聯同俄佬(賣天然氣發電)同支那跟本就聯成一線,幫支那產業升級做電車出口大國

我係響tesla做工程師嘅?
要幫呢個世界諗埋完美solution先可以出post嘅?
係呀 呢個世界大部份人都on9架
我只係其中一個咋
邊有連登d智將咁撚醒
日日拯救世人咁勁丫
澳洲已經係咁
又要新能源發電,個電網本身就已經 overload 夏天會停電
核能又唔俾用
而家好多油站想加差電位,但電網個邊話 so99y

我係響tesla做工程師嘅?
要幫呢個世界諗埋完美solution先可以出post嘅?

根本無人講咁高要求,就算DSE 5**都唔撚駛,我淨係要求你合格啫。拎個2好撚難?

啲師兄個個都係屌你中學Physcis都未撚識
既然你合格都未撚識,一係虛心學習,一係就吹少啲自己都唔撚識嘅知識,唔好柒咗又要嘈要人地逐樣教你
澳洲同美國好似

人口密度太低,太多小型地方電網仲要唔同公司,電網同電網之間互聯唔夠,亦都無足夠誘因去逼使佢地聯網。

但歐洲相對少呢啲問題,因為歐洲有共同電力市場,本身就有一大堆設施可以應付用電衝擊。

市內加充電位難係地區電線容量到上限嘅問題,其實只要挖到路就可以解決,呢啲係要政策配合嘅。
澳洲個電網咁嘅樣,就算有核能都無幾多個電網食得落。
紅字撚真係好撚煩呀屌

你係咪會日日都捉鳩同事同學朋友講錯邊隻字邊句嘢?
然後會日日話人做乜dse 2都冇?又唔虛心學習?又要自己衝出嚟鳩噏咁架?

你呢種人心地咁好、牙尖嘴利又博學多才
一定好受人歡迎啦係咪?
如果你冇同事同學做到朋友
一定係人地on9
紅字係你講㗎
你自己講唔撚煩咩?

你柒就話人牙尖咀利,咁不如問點解要禮貌對待你呀?

唔通你又好好禮貌求教?
好多師兄解釋咗你聽,你有冇循住人地教你嘅嘢問呀?
無呀柒頭。

最簡單人地都已經同你講,你有乜必要性響屋企充電
你入油都唔響屋企充啦。

淨係掛住駁咀,講句
科技嘅嘢係人類大膽幻想之下不斷突破
就當萬能Key,跟住講柒嘢
侵哥救工會
我講啲文科人比較熟嘅嘢。

人地點解屌鳩你柒
最主要係因為見到你嘅 傲慢 (Hubris)
因為一堆識嘅明顯知道限制響邊,所以都唔會亂講嘢。

但你就因為無知 (Ignorance)而形成嘅錯誤優越感
覺得自己提 科技嘅嘢係人類大膽幻想之下不斷突破 就覺得自己好熟悉科技嘅演進Revolution,覺得自己特別Wise,跟住係咁舉例子,但因為你嘅無知已經表露得太無遺,咁呢啲咪叫傲慢,被人話你On9成件事根本好撚合理。
電力問題留返俾電力專門解決
長遠仲有SMRs核反應堆去俾呢啲偏遠地方用,亦有新嘅HVDC可以降低並網成本。

而唔係單純好似你咁講,無得解決咪繼續用油。
持續用石油根本唔係解決問題
咁儲電池能量密度未進步到就迫人用既
https://fas.org/publication/creating-a-national-hvdc-transmission-network/
因為大家都信減排係重要嘅。
所以早就有人話要連結美國電網,但難度唔係技術,而係徵用土地。
中國因為無呢啲問題所以拿拿聲做緊。
美國要跟得上只能政策上鬆綁,容許有強制條件可以擺電塔。

用石油效率低而且不可持續
而且唔係好多行業有空間縮,例如煉鋼同水泥生產等等。

燃油呢啲咁高效率嘅燃料,應該要退一步留返俾飛機船舶用。
而唔係人人都有嘅汽車。

電車已經係最最最容易改革嘅嘢嚟。

就算Trump話唔應該用電,支持UAW,根本只係選舉權宜之計嚟,一句講哂,爭票。
你唔投入更加無進步

今日太陽能同風能,十年前甚至現今個個都話未成熟乜乜乜
但正正係因為有做,依家呢啲嘢先可以變得有競爭力,可以擺脫補貼自力同其他能源比拼成本。
而唔係好似你咁講,一味等等到成熟先一次過嚟用

內燃機效率一早到哂極限,係Hybrid呢啲叫做可以榨乾淨餘效率,但長遠電都係唯一選項。
上面已經大把Data講電車點解係環保啲
就算100%燒煤電都贏你油,何況電力構成比例一步比一步低碳。

如果你唔同意或者無認識,根本無討論空間,完。
無眼睇
你去過意大利未?特別係米蘭
人地平均人工渣渣地都排全球前20, GDP per capita 係高過日本, Fiat係全球第3大汽車生產商
我係香港同加拿大就見唔到好多意大利平野,不過舊時屋企裝修都係要搵意大利嘅料,更加唔好講Prada, BV, Ferrari, Lamborghini 呢啲,重有一大堆名酒同食物。
人地意大利早早已經係發展完成嘅國家。近十年八載同其他歐洲國家一樣因為好多問題經濟麻麻,但點都唔會係落後國家。米蘭北面有個地方叫Como,你睇吓有幾多有錢佬同明星係果到有別墅同一間幾錢先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞