特朗普:純電動車政策完全是災難 如重新上台將終止電動車計劃!

390 回覆
529 Like 63 Dislike
高鐵係其一
不過美國又係地權問題,再加埋汽車相關行業(包括石油,製車同橡膠)大力阻撓,舉步維艱。
其次高鐵再快,距離超過1000km同飛機係無得鬥。

理想模型係用鐵路行中短程城際路程,市內用電動車做駁腳
其實香港已經做得幾好下,因為城市人口密集,對駁腳依賴比較低。

UAW呢啲拖死汽車工業長遠唔係壞事,只係淘汰美國本土製車工業,搞死佢地自己啲美國垃圾高耗能油車,好似80年代英國挖煤工人一樣,唔進步係抵死嘅。
到時送個市場俾歐日韓囉。
風能太陽能發電依啲笑話

https://www.moneydj.com/kmdj/news/newsviewer.aspx?a=aafc47dd-d942-4b20-a349-7cee0c80d8a7

當年內燃引擎車唔成熟果時有無迫人唔用馬車牛車
唔係中低密度城鎮,單車完全係不切實際
香港得新界有條件做,市區唔適用。
反而電動滑板都係可選項。

但呢啲工具太短途,對低密度嘅美國唔係選項嚟,你無返來回20miles都唔好叫駁腳,而且佢地根本唔興用駁腳,因為好多人特別係非窮人住開Sub-urban,單程通勤超過30miles(約50km)都好常見。

車本身都有壽命限制,換電車根本係勢在必行。
呢啲只係調度問題,加大投資同其他國家互聯可以解決,長遠可以用儲能設備。

中国直接響風能太陽能發電太多時,選擇棄電去保持穩定性。
但歐洲好嚴格,風能太陽能有絕對准入資格,無得棄,所以只能吸收解決。
香港擁車率本身就低,得10%家庭有,只要今日開始學新加坡限車,落閘唔發新牌,即刻見效。

但對主題個美國完全係無可能
兩個地方需求同背景都唔同。

點解唔講得美國,個主題本來就美國
混能車咪好囉,係要搞電動車做乜,停電又死,等叉電位又係死
但對美國嚟講唔work丫嘛

仲有香港啲鐵都唔夠,東鐵同西鐵進入市區仍然係一鐵單棍問題,一死就仆哂街。

反而中鐵線都係方法嚟,但依然救唔到屯門。
你講得核反應堆咁易過到環保膠,就知道冇野好講啦
仲有歐洲如果依賴石化能源
包括石油同天然氣

咪更加需要依賴俄羅斯
因為一時電費貴而唔肯去進行新投資
遲早奶鑊。

好彩歐洲有大力投資電,否則上個冬季真係死撚咗。
當時好多柒頭跟風吹英國會停電停暖氣。

結果都無發生
SMR唔一定得,太多政治不確定性。

但HVDC電網其實歐洲持續做緊,係美國依然好慢。
歐洲地市同城市間距離唔太遠,呢個易啲
其他真係無得搞

仲有呢兩年電費狂加,我去快差站個價已經去到油車 65% 價錢,再加上好多政府開始減少補貼,再再加上經濟差,換車誘因又細左,代表電網商覺得回本期太長拖慢黎做
電費狂加主要係因為天然氣儲備彈性低,買氣儲氣都搞到你窮。

但如果無再生能源代打,情況只會更加嚴重。
仲有英國好在都有起互聯電網,上年先通咗一條去挪威。
挪威可以控制水力發電同你幫手調度風能。

只要俄羅斯快啲收皮,就一天都光哂。
唔係唔得先算
而係一直都有改善,而且一定要做,爭在過程政治上可以承受幾多痛苦。

無一個Solution可以一嚟就包生仔解決所有問題。
發達國家咪縮緊

你想做咪打幾粒核彈去非洲
最撚驚唔環保得嚟,啲人死得唔夠快又要拖住咁死
而後代想生存嘅空間都無
講真 佢真係講得岩
電動車也沒有環保得去邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞