Dear Jane 可唔可以畀啲新意

415 回覆
938 Like 50 Dislike
何如?
陳奕迅有邊首係冷門
你個講法太全包喇
真係有人好鍾意返工㗎
阿師兄個講法要係「口講唔鍾意返呢份工又繼續做緊」
柒頭樓主 唔敢回應
你咁緊張佢哋做乜呀
行出香港就無人識啦
4人時期曲風雖然太pop, 但好多主題太貼身,好似爸爸媽媽講中英關係,大地講海峽兩岸,可知道、Amani講反戰,光輝歲月講曼德拉等,配合番當時環境係好易入腦
到3人時期曲風係多變化,做番佢地想做既音樂,不過就唔似以前有家駒帶住用周邊事物去融入隻歌,所以唔太貼大眾口味。雖然係咁但都無話要搵食要keep fans而做番以前個種風格,反而係無家駒後加速轉變。呢d先係玩音樂對得住fans既音樂人
當年個啲真係襟聽好多
每首歌編曲都唔同feel

依家個堆根本倒模咁
到底發生什麼事係好hit,但我覺得連當時三部曲都不如
你喱D都唔知乜邏輯黎, 西餐廚師煮中餐食客要奉旨支持?
正確係唔理中餐定西餐, 煮得好食, 就自然有人支持咖啦

改歌路: 呢啲邊係Dear Jane
變返punk: 呢啲先係Dear Jane, 不過悶
歌好聽就得,但聽咗今次呢首比較普通
只可以講佢地太依賴班所謂marketing team,將市場反應睇得太重,而忘記左身為band仔甚至一位音樂人應該有既理念
唔好話音樂人,做大廚都要不斷試新菜式,就算同一材料都可以有唔同煮法。愛情題材都可以用唔同曲風,唔係一味慢,寫懶矯情內容,我愛你但你唔愛我個d,真係好悶
https://www.youtube.com/watch?v=ybUsEwcoQ-s
d盲撐盲負評既所謂dj樂迷聽下啦
罐到自己啲歌成為一種genre都係一種成就
起碼你一聽隻聲就知係dear jane
悶唔悶就另一回事
今次mv男主角唔係鬍鬚佬算有新意啦
唔想聽佢地既旋律,咪唔好聽dear jane

mk情歌呢幾年已經係dj其中一個重點

唔鍾意呢首,咪聽其他

x有半隻碟都唔係mk情歌
樓主聽咗淫床未
女主角係咪另一個諾貝爾MV條女?
有時無得怪佢嫁喎
簽華納公司,一定係推左啲大路歌先
鬼叫佢出啲punk 歌反應差咩,咪要用大路歌先養得起啲啲punk 囉
大把side track
成個post兩邊嘅論點我都認同,我只希望佢哋演唱會可以唱返多啲舊歌,但可惜前幾日去完澳門聽演唱會都係大路歌多
所以話 阿jane出事 rock歌應該改名

你咁講綿綿 歲月如歌都算side track啦

叫你比例子又比唔到
係 好醜樣
叫dj整返首Hong Kong Calling
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞