Dear Jane 可唔可以畀啲新意

415 回覆
938 Like 50 Dislike
起碼仲肯堅持出punk歌
佢地都出道咁多年
80年代佢地仲嚴峻過依家,全部都窮band仔,得世榮好少少有2樓後座
beyond要妥協原因只係想將佢地理想既音樂比多d人認識,所以先用喜歡你,真的愛你呢d簡單melody既歌將beyond帶入屋,
但其實每首歌都有獨特既主題,更加唔係情歌為主咪一樣紅到
一到母親節,諗起一定係真的愛你;講和平,一定有amani;要去應酬活動,把口又係哼 你都咪話唔比面
講番轉頭,如果當年要夾錢搞band房,家駒可能依家仲在生做緊保險佬搵食再比連登仔屌
佢地間唔中都會出下其他style
但只怪市場buy愛情pop歌
佢地已經keep住1~2首情歌>其他style>1~2首情歌咁出
如果唔係keep唔到hit rate點搵食
之前首甩骹華爾茲都幾好聽
但完全冇討論度
Beyond真係華語搖滾goat
歲月無聲
光輝歲月
早班火車
再見理想
首首都好撚正
唔講4人時期,3人時期d歌就真係超越左佢地停留4人時期既糾結
不見不散,霧,聲音,門外看等等好多遺珠
家駒在唔在生都好,佢地唔會為搵食去做音樂,而係想多d人聽佢地既音樂而去諗方法令聽眾接受,要話比世界聽香港都可以有好既樂隊
唔玩依D歌佢地執得啦
都係靠mk情歌先可以保住條命
香港人口味市場係咁
https://youtu.be/14WIChSyzA0?si=omkSi2R3PDpso7KL
我窮我有風格 我唔做跟班鴨
我最多一邊夾band一邊執垃圾
iPhone都係咁啫
同一個business model
咪講緊你呢啲高登老屎忽文化嘅人囉
以前,乜都以前
以前大把人自認我係中国人啦屌
梁天琦都話自己03年果陣仲未理解發生咩事
陳國強以前都建制派之後支持港獨
班官好多以前都係民主派出身啦
高登最自豪嘅咖哩飯以前仲係本土派添
人係會醒覺同腐化
錯過一次就永不翻身
垃圾思維仲好意思問人果陣識唔識上網
仲有眼殘去睇醫生
上面幾時有講Dear Jane「以前發聲」?
咪講咗佢一早認係冷感囉
2020白色恐怖下人人都自我審查
「銀河修理員歌詞令人覺得有隱喻」呢點
已經可以令佢哋自我審查改詞啦
照出又比人話食抗爭水
總之以前係港豬,之後做乜都一定錯啦
搵香港人飯夠啦,rubberband都係嗰幾個套路,藝琛走左都廢7成
你想要新意咪冇人聽囉
睇下啲播放率就知
聽左幾次都仲係覺得係dear jane把聲
又拉落去音樂嚟講做乜?
個post 本身講音樂話佢無新意
有人拉去講政治我咪覆政治囉
講講下唔夠人講又拉返去話佢音樂方面垃圾
我又幾時話佢音樂方面好?
但係佢哋屌得啱㗎喎
其中有講你哋班人唔願意聽新嘢
下下都話舊時好 俾新嘢你聽又話唔啱聽
而家咪應驗晒
人地係pop唔係indie市場要乜佢地咪做乜
走去怪返人地轉頭出極都係情歌咁得意
就係多人聽先繼續出
試下將d情歌改其他主題或歌詞,個感覺都係一樣咁罐頭
或者都係一種character黎
但tonick 冇dear Jane咁悶
起碼有唔同類型歌曲
阿典型香港人樓主 麻煩回應下 係咪啞撚咗
地球空心論都係正
有意思
但又係無人聽
仲有富上代嗰隻碟都好撚正
利申 聽DJ但唔鐘意情歌
四人時期係大眾嘅經典
但個人覺得三人時期岩我口味啲
candy wong
其實應該Sum41多啲人聽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞